Horváth Zoltán, a dunaszerdahelyi kórház volt igazgatója magyarázza el, mi a különbség a magyarországi és a szlovákiai járvány lefolyása között

Horváth Zoltán, a dunaszerdahelyi kórház volt igazgatója magyarázza el, mi a különbség a magyarországi és a szlovákiai járvány lefolyása között

Dr. Horváth Zoltánnal, a dunaszerdahelyi kórház egykori igazgatójával készített interjút a Válaszonline. A gyakorló orvos érvekkel alátámasztva mondta el a véleményét arról, minek köszönhető, hogy arányaiban Szlovákiában ennyire alacsony a halálozások száma, miben más a magyarországi járvány lefolyása, és mik a fő különbségek a két ország járványpolitikájában.

Horváth rögtön egy közkeletű tévedés eloszlatásával kezdte a beszélgetést. Elmondta, téves az az elképzelés, hogy a magyar társadalom magasabb átlagéletkorában kellene keresni a halálozási adatok különbségét. 

Nincs ugyanis alapvető különbség ebbe na statisztikában, ráadásul az idős korosztály jellemző alapbetegségei is nagyjából egyformák egész Közép-Európában. Horváth szerint a különbség fő oka, hogy Szlovákiában zömmel fiatal felnőttek és középkorúak kapták el a betegséget, jóval kisebb a 65 évnél idősebb fertőzöttek aránya, mint Magyarországon. Ennek is megvan a maga oka, állítja az egykori kórházigazgató, hiszen míg Szlovákiában a korlátozó intézkedések után az idősek, leszámítva talán a nagyvárosokat, szinte azonnal eltűntek az utcáról, Magyarországon egészen a legutóbbi napokig nem volt számottevő változás.

Hírdetés

Lényeges különbség az is, hogy Szlovákiában tulajdonképpen divatot csináltak a maszk viseléséből, kormányzati pozícióban lévő politikusokon már az első napokban megjelent. Magyarország ezzel szemben, követve a WHO ajánlásait, még mindig nem tette kötelezővé az arc eltakarását. 

Horváth szerint a szlovák kormány nagyon jól, időben reagált a vírus jelentette fenyegetésre, ugyanakkor Magyarországon jobban kezelték a gazdasági kihívásokat. 

Az interjú végén egy újabb lényeges különbség is szóba kerül. Míg Szlovákiában egy-egy központi „járványkórház” kijelölése a gyakorlat, addig Magyarországon jelenleg is zajlik a kórházak ágykapacitásának 60%-os felszabadítása. A szakértő szerint egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, melyik gyakorlat a megfelelő:


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »