Hongkongban is eltörlik a korlátozásokat – de a maszkviselés marad

A Hongkongba érkező külföldieknek csütörtöktől már nem kell negatív koronavírustesztet felmutatni a beutazáshoz, és védettségi igazolás sem szükséges ahhoz, hogy az emberek beléphessenek a városban működő létesítményekbe – jelentette be szerdán John Lee, Hongkong kormányzója.

A maszk viselése továbbra is kötelező marad, de ezen kívül valamennyi korlátozást feloldják. A kormányzó sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy a hongkongi lakosság viszonylag magas átoltottságú, és az egészségügyi rendszer is felkészült az esetleges megbetegedések hatékony kezelésére.

John Lee hozzátette, hogy a határokat a szárazföldi Kínából érkezők előtt január 15-ig tervezik megnyitni.

Hírdetés

Hongkong csaknem három éven át nagyrészt követte Peking stratégiáját a koronavírus-járvány visszaszorítására. A szigorú korlátozások súlyos terhet róttak a hongkongi gazdaságra, és számos vállalkozás el is hagyta emiatt a várost.

A tajvani kormány szerdán viszont – több más országhoz csatlakozva – azt jelentette be, hogy a romló járványhelyzet miatt január 1-jétől a repülőtéren koronavírustesztnek kell alávetniük magukat a szárazföldi Kínából érkezőknek. Az intézkedés elsősorban a Kínában dolgozó tajvaniakat és az ő kínai családtagjaikat érinti majd.

Peking december elején enyhítette a korábbi drákói járványellenes korlátozásokat, miután a türelmüket vesztő emberek országszerte – Kínában ritkán látott – megmozdulásokat indítottak. Azóta jelentősen emelkednek a koronavírusos új esetszámok. A hatóságok január 8-tól eltörlik a Kínába beutazókra vonatkozó karanténkötelezettséget, és újra megkezdik útlevelek kiállítását is kínai állampolgároknak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »