Hol tart a Mária Út kijelölése?

Hol tart a Mária Út kijelölése?

A kürti székhelyű Compass polgári társulás égisze alatt – április 23-án – online beszélgetést hallhattunk a Mária Út szlovákiai szakaszának eddigi munkálatairól, az eredményekről, a tervekről, valamint élménybeszámolók hangzottak el a már megvalósult zarándoklatokról.

Mint ismert,

a Mária Út zarándokutak hálózata két fő tengellyel. Az észak-déli a lengyelországi Czestochowából vezet a boszniai Medjugorjébe, a kelet-nyugati pedig az erdélyi Csíksomlyóról az ausztriai Mariazellbe. 

Az érsekújvári Török Andrást, már a kezdetekkor felkérték arra, hogy legyen a Szlovákián átvezető szakasz kiépítésének a segítője. Lelkesen fogott a munkának és cserkész lévén belevonta a munkába a cserkészszövetséget is, akik azonnal az ügy mellé álltak. Az előadó kifejtette, a két fő tengelyen kívül számos más regionális útvonala is van a Mária útnak a Felvidéken, amelyen folyamatosan zarándoklatok szerveződnek.

Török András arról tájékoztatott,

Hírdetés

jó úton halad az a folyamat, melynek során az utat Közép-európai Kulturális Útnak ismerik el. Ezt az Európai Tanács intézi. Több feltételnek kell megfelelni, többek közt, hogy alakuljon meg a Mária Út Európai Hálózatának Szövetsége (angol rövidítéssel EUNAM). Ennek célja a Mária tisztelet zarándok és búcsús hagyományának nemzetközi szintű megjelenítése, a Mária Út egységes képviselete és fejlesztése.

Méhes Richard, aki végigjárta az észak-déli fő tengely egész szlovákiai szakaszát – ami nem mellesleg csodálatos tájakon vezet keresztül – prezentációban számolt be tapasztalatairól. Úgy fogalmazott,

a Szlovák Turista Egyesülettel karöltve négynyelvű információs táblák is kihelyezésre kerülnek Közép-európai Mária Út megnevezéssel – magyarul, szlovákul, lengyelül és angolul. Emellett természetesen jelzések is, amelyek mutatják, hogy a Mária Út melyik turista ösvényt követi.

Török András megjegyezte, nem könnyű az együttműködés a Szlovák Turista Egyesülettel, eleddig számos kijelölésre irányuló szándékot elutasítottak. Itt tehát nem lesz az egész Mária Út kijelölve a kék „M“ betűvel. Ennek ellenére biztosan el tudunk majd igazodni. Aki rendelkezik okostelefonnal, megkapja az egyes szakaszok koordinátáit és azt, milyen színű turistaútvonalat kell követnie. A közeli napokban pedig készül egy olyan térkép, amely Szlovákia összes turistaútvonalát megjeleníti. Ebben Ipolyságtól Árvanádasdig M betűvel ki lesz jelölve a zarándokút is. Így tehát azok se lesznek megrövidítve, akik nem okostelefonnal kelnek útra.

„Az már nagy eredmény, hogy az M betű belekerült a turista szabványba, mint turistaút jelzés“ – tette hozzá Török András.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »