Hogyan válasszuk ki az ideális vízszigetelő anyagokat?

Hogyan válasszuk ki az ideális vízszigetelő anyagokat?

A vízszigetelő anyagok manapság rendkívül széles választékát találhatjuk meg, legyen szó por vagy folyadék kiszerelésről, kültéri vagy beltéri használatról. Cikkünkben adunk némi segítséget, hogyan válaszd ki az ideális anyagokat projektedhez!

Milyen előnyökkel bírnak a vízszigetelő anyagok?

A klasszikus lemezszigeteléssel ellentétben a vízszigetelő anyagok felhordása nem igényel speciális eszközöket. Végezhetjük glettvassal, ecsettel vagy hengerrel, a zárt vízzáró felület hamar kialakítható. Ez pedig akár későbbi burkolatok vagy rétegek fogadására is teljesen alkalmasnak bizonyul.

Próbáld ki a Cemix kiváló vízszigetelő anyagait, és dolgozz minőségi termékekkel a legjobb végeredmény érdekében!

Hogyan válasszuk ki az ideális anyagokat?

A vízszigetelő anyagok különböző kötő- és adalékanyagokat tartalmaznak annak érdekében, hogy a célzott tulajdonságokat maximálisan elérjék. Ezek pedig befolyásolják azt, hogy milyen területen lehet őket felhasználni.

Hírdetés

Az anyagok lehetnek folyékony diszperziós- gyanta-, valamint cementdiszperzió kötőanyagúak. Fontos azonban észben tartani, hogy a megfelelő vízszigetelést csak rendszerben gondolkodással, valamint a csőtáttöréseknél szükséges speciális hajlaterősítő szalagok és idomok alkalmazásával érhetünk el.

Milyen szabványi előírásokkal találkozhatunk?

AZ MSZ EN 14891 Európai Uniós szabvány meghatározza azt, hogy milyen vízszigeteléseket kenhetünk a burkolatok alá. Ennek három alapkritériuma a tapadószilárdság, a repedésáthidaló képesség, valamint a vízfelvétel.

Bizonyos tulajdonságok esetében azonban még ennél jóval magasabb minőségi követelményekkel is szembetalálhatjuk magunkat, ám ezek nem számítanak kötelezően teljesítendő alapkövetelménynek.

A tulajdonságokat két betűjelzéssel különböztetik meg, melyek közül a CM a cementalapú vízzáró terméket jelenti, mely folyékonyan kerül felhordásra. A DM annyit tesz, mint olyan vízzáró termék, mely diszperziós műgyanta alappal rendelkezik, és folyékony felhordása szükséges. Végül pedig a folyékonyan felhordott vízzáró, reaktív műgyanta alapú anyagot RM jelöléssel találhatjuk meg.

A szabvány által előírt ideális jellemzők közé tartozik az alacsony hőmérsékleten (-5°C-on) lévő fokozott repedésáthidaló képesség, mely az O1 jelzést kapta. Az ennél magasabb szintű ellenállást jelentő O2 már -20°C-ig képes a fokozott repedés áthidalására. A P jelölés azt határozza meg, hogy a termék mennyire áll ellen klóros víznek, például medencék esetében. AZ Lbk pedig az Aquastop termékeket foglalja magában.

Látogass el a Cemix honlapjára, ahol még többet megtudhatsz a nagyszerű vízzáró anyagokról, felhasználásukról és tulajdonságairól! Emellett be is szerezheted őket munkálataidhoz, hogy garantáltan nagyszerű végeredményben legyen részed!


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »