Hogyan is kéne csökkentenünk 15 százalékkal a gázfelhasználást – erre vár választ a magyar kormány Brüsszeltől

A magyar kormány várja a hivatalos javaslatot az Európai Bizottságtól (EB) a gázfelhasználás csökkentéséről – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön reggel az amerikai Fox News-nak adott interjújában.

Szijjártó Péter kifejtette: a magyar kormány a bizottságnak azt a felvetését, miszerint 15 százalékkal kellene csökkenteni az európai gázfelhasználást, nagyon komoly ügynek tartja.

– fogalmazott a tárcavezető.

Az ukrajnai háború kapcsán azt mondta, mivel egy szomszédos államról van szó, ezért a háború minden perce biztonsági kockázatot jelent Magyarország számára fizikai és gazdasági, valamint energiaellátási értelemben is.

– húzta alá Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a béke az egyetlen megoldás mindazokra a súlyos kihívásokra, amelyek előttünk állnak Európában.

Kifejtette, hogy a problémák alatt a nagyon magas inflációt, az egekbe szökő energia- és nyersanyagárakat érti, de lehetségesnek tartotta azt is, hogy az élelmezési válság hatására egy újabb illegális migrációs hullám is elindulhat.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy

Hírdetés

Naponta 13-16 ezer menekült érkezik – emelte ki.

Hozzátette, hogy a menekülő gyerekekről is gondoskodnak Magyarországon: 900 magyar oktatási intézmény vesz részt ebben a programban, és 1000 ösztöndíjat is felajánlott az állam azoknak az ukrán fiataloknak, akik hazájukban nem tudják folytatni vagy elkezdeni egyetemi tanulmányaikat.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy Magyarország most kettős nyomás alatt áll, hiszen a keletről érkező menekültek mellett szembe kell nézni a délről érkező illegális migrációval is, ami folyamatosan növekszik.

– húzta alá.

Hozzátette, hogy Magyarország mindent megtesz, hogy ne sodródjon bele a háborúba, aminek egyelőre nem látni a végét.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »