Hogyan és hova helyezzük el a televíziót?

Hogyan és hova helyezzük el a televíziót?

Hogyan és hova helyezzük el a televíziót? Tornyai Bianka2024. 07. 02., k – 11:36

A nappalinak szinte elengedhetetlen része a televízió. Bár vannak ellenzői is, sokak számára élvezetesebbé teszi a mindennapokat, és ablakot nyit a világra. Az igazság azonban az, hogy nem túl kedvező az egészségünkre nézve. Kevesebbet pislogunk, amikor a képernyőt nézzük, a nyakizmaink és a gerincünk pedig szenved, ha a tévé helytelenül van elhelyezve.

Minél nagyobb, annál jobb

A legtöbb ember pontosan így gondolkodik a tévé vásárlásakor. A házimozi illúzióját akarják megteremteni és a legjobb minőségű képet szeretnék, de a képátló méretének ehhez semmi köze. A felbontás, amelyet a gyártók HD Ready, Full HD vagy Ultra HD (4K) néven emlegetnek, szerepet játszik a kép minőségében. A felbontás pedig a megfelelő távolsággal függ össze. Ha egy nagyképernyős tévét kis helyiségben és rossz helyen helyezünk el, élvezhetetlen a filmnézés.

Helyes távolság

Általános szabály, hogy minél nagyobb az átló, annál nagyobb távolságban kell lennie a nézőnek a képernyőtől. Ha a felbontást is figyelembe vesszük, akkor a helyes távolság az, amelynél nem érzékeljük a kép egyes pixeleit. Ellenkező esetben a kép homályos lesz. Másrészt viszont a nézett műsor részleteit is érzékelni kell. Mielőtt elmegy a boltba, mérje meg a távolságot az ülőhelyétől addig a helyig, ahol a tévét szeretné elhelyezni. A gyártók áttekinthető táblázatokban adnak tájékoztatást az ideális távolságról, hogy segítsenek a választásban. 

Megfelelő magasság

Hírdetés

Az ideális magasság az, amikor a képernyő közepe szemmagasságban van, vagy néhány centiméterrel lejjebb, azaz 90-120 cm között. A műsorok nézése közben nem szabad a fejét dönteni vagy előre hajolni, mert a nyakcsigolyák szenvednek. Ha a családtagok magassága eltérő, ez egy kompromisszum, amit sok család úgy old meg, hogy vesz egy másik tévét, és azt egy másik szobában, a kívánt magasságban helyezi el.

Helyes szög

Az is fontos, hogy milyen szögből nézzük a képernyőt. Ahogy a mozijegy megvásárlásakor kiválasztjuk a helyet, ugyanígy járjunk el a tévé elhelyezésénél is. A képernyőnek nagyjából az ülőhely közepén kell lennie, hogy minden néző számára jó képet adjon. Ez különösen fontos az ívelt képernyőjű modern típusoknál. A kiegészítő hangszórók és mélynyomók szintén fokozzák a filmnézés élvezetét. Ezeket úgy helyezzük el, hogy a hang egyenletesen terjedjen a szobában.

Fontosak a fények

Ne becsüljük alá a fényviszonyokat tévénézés közben. Különösen ügyeljünk arra, hogy a képernyő ne verje vissza a fényt, legyen az mesterséges vagy természetes. Ezért ne helyezzük a tévét olyan falra, ahol ablak van, vagy közvetlenül vele szemben. Ha ez nem lehetséges, szerezzünk be megfelelő árnyékolót. A moziban teljes sötétségben is megvan a filmnézés varázsa, de a szakértők ezt nem javasolják tévénézéskor. A moziban a filmet egy vászonra vetítik, a tévé viszont közvetlenül állítja elő a képet. A szemnek nem tesz jót, ha teljes sötétségben nézzük a képernyőt. Azért is kell a megfelelő világítás, mert sokan más tevékenységet végeznek, amíg a tévé be van kapcsolva. Ha csak a műsort szeretnénk nézni, a képernyő mögötti világítás az ideális, sok tévé saját, a keretbe integrált háttérvilágítást tartalmaz.

Nem csak a falon

A tévét felakaszthatjuk a falra vagy elhelyezhetjük egy asztalon. A speciális konzolok lehetővé teszik, hogy a TV-t közvetlenül a falra, sarokba vagy a mennyezetre szereljük. A fixen rögzítettek mellett léteznek olyan pozicionáló konzolok is, amelyek meghosszabbíthatók és elforgathatók, és a helyiség különböző részeiről nézhetjük a tévét. A bútoráruházakban különböző típusú tévéállványokat és szekrényeket találhatunk, amelyek a vevőegység tárolására szolgáló hely mellett tárolóhelyet biztosítanak a távirányítóknak, a set top boxnak, a routereknek vagy a videólejátszónak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »