Hogyan enyhíthető a láz? (X)

Hogyan enyhíthető a láz? (X)

A lázzal a legtöbben életünk során legalább egyszer találkozunk. Ez esetben azt vesszük észre, hogy testhőmérsékletünk egyre feljebb megy, közérzetünk egyre rosszabbá válik, ráz minket a hideg, és erőtlenné válunk. 

A láz általában valamilyen betegség kísérő tüneteként jelentkezik. Ha egyszer felütötte a fejét, akkor magától is elmúlhat, de általánosságban érdemes valamilyen lázcsillapító módszerrel enyhíteni. 

Vajon milyen lázcsillapító módszerek közül választhatunk? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban! 

Mi is az a láz? 

Lázról akkor beszélhetünk, ha testhőmérsékletünk tartósan 38 °C fok fölé emelkedik. Ennek oka általában valamilyen vírus vagy baktérium által okozott fertőzés, esetleg valamilyen gyulladásos megbetegedés. 

A láz általában mérés nélkül is megállapítható, de egy lázmérő segítségével pontosabb képet kaphatunk. Jellemzően ezt a hónaljba vagy szájba kell helyezni. 

A láz magától is elmúlhat, de lázcsillapító használatával meggyorsíthatjuk a folyamatot. 

Hogyan csillapíthatjuk? 

Hírdetés

A patikákban, valamint az online gyógyszertárakban lázcsillapító készítmények széles választékát találhatjuk. Ezek elérhetőek tabletta, pezsgőtabletta, kúp, vagy akár por formájában is. 

A forgalomban kapható termékek között találhatóak paracetamol tartalmú lázcsillapító készítmények, de népszerű hatóanyag az ibuprofén is.

Vannak olyan esetek, amikor a láz csillapítása különösen fontos. Amennyiben az illető csecsemő, gyermek, várandós, vagy valamilyen alapbetegséggel küzd, abban az esetben mihamarabb érdemes nekiállni a folyamatnak. 

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a kor előrehaladtával egyre kevésbé jellemző a láz, így idősebb korban már az enyhe hőemelkedést is komolyan kell venni. 

Természetes kezelési módszerek

Amennyiben szeretnénk meggyorsítani a láz múlását, vagy valamilyen kiegészítő módszert keresünk, akkor az egyéb, természetes megoldások mellett is dönthetünk. 

Népszerű eljárás a borogatás használata, illetve a hidegvizes fürdő. Utóbbi esetén azonban érdemes figyelni arra, hogy valóban jól alkalmazzuk! A beteg először a testhőmérsékletével megegyező vízbe kerüljön, majd ezt követően hűtsük le fokozatosan a vizet. Ám ebben sem szabad hosszú ideig tartózkodnia! 

Mindig ügyeljünk arra, hogy láz esetén pótoljuk a folyadékot, ugyanis a szervezet ilyenkor sokkal gyorsabban dehidratálódik. Az evés talán nem is annyira fontos, de a vízpótlás igen. 

Tévhit, hogy a lázas beteget be kell takarni. Sőt, valójában csak rosszat teszünk azzal, ha tovább melegítjük. 

Ha tehát épp lázzal küzdünk, akkor a felsorolt lázcsillapítási módszerek alkalmazásával sokat tehetünk azért, hogy mielőbb megszabaduljunk a kellemetlen panaszoktól és visszanyerjük jó közérzetünket. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »