Hivatalban marad Pedro Sánchez spanyol kormányfő

Hivatalban marad Pedro Sánchez spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.

Sánchez azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége, Begona Gómez ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben.

Úgy döntöttem, hogy ha lehet, még nagyobb erővel folytatom a kormány élén

– mondta a szocialista politikus beszédében.

Mint mondta:

Hírdetés

a döntést feleségével közösen hozta meg, miután támogatói a múlt hét végén Madridban és más városokban szolidaritási gyűléseket szerveztek a maradása érdekében.

Az 52 éves politikus szerdán váratlanul jelentette be, hogy fontolgatja a lemondást a feleségével szemben megfogalmazott, szerinte alaptalan és kitalált állítások miatt. Felesége, a közhivatalt nem viselő Begona Gómez ellen felhozott vádakat a Manos Limpias (Tiszta kezek) nevű jobboldali szervezet terjesztette elő. A szervezet befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval vádolta.

A szervezet később elismerte, hogy a vádak olyan médiajelentéseken alapulnak, amelyek hamisak lehetnek.

A madridi ügyészség a múlt héten azt is kérte, hogy a 49 éves Gómez ellen indított előzetes vizsgálatot szüntessék meg.

Sánchez múlt szerdán azt írta az X-en, hogy elege van a jobboldal és a szélsőjobboldal által létrehozott politikai sárdobálásból. Szombaton több mint tízezren tüntettek Madridban, és azt követelték, hogy a balközép kormányfő maradjon hivatalában. Vasárnap este mintegy ötezren jelentek meg a spanyol fővárosban. Ne adjátok fel! feliratú táblákat tartottak a kezükben, és azzal vádolták a jobboldalt, hogy zsaroláshoz és álhírekhez folyamodik.

A spanyol parlament tavaly novemberben, közel négy hónappal az előrehozott választások után, szűk többséggel erősítette meg Sánchezt a kormányfői poszton újabb négyéves ciklusra. Sánchez ellentmondásos módon amnesztiát ígért a katalán szakadároknak két katalán párt támogató szavazataiért cserébe.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »