Hírsaláta

Hírsaláta

BÁRKIT LEHALLGATHATNAK. Döntő házként a szenátus is megszavazta azt a törvénytervezetet, amely arra kötelezi a különböző internetes kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat és tárhelyszolgáltatókat, hogy a hatóságok kérésére tegyék elérhetővé felhasználóik üzeneteit és beszélgetéseit.

A jogszabályt tavaly október elején fogadta el a kormány, két nappal azelőtt, hogy a parlament megbuktatta Florin Cîțu kormányát. Tavaly decemberben gyorsított eljárásban a képviselőház megszavazta a jogszabályt, így már csak az államelnöknek kell aláírnia ahhoz, hogy hatályba lépjen. A kormány uniós irányelvek gyakorlatba ültetésével indokolta a jogszabályt, az ActiveWatch és tíz másik civil szervezet azonban úgy látja, a törvény megköveteli az internetes kommunikációs és tárhelyszolgáltatóktól, hogy saját lehallgatási rendszert hozzanak létre, és tegyék azt hozzáférhetővé a Román Hírszerző Szolgálat számára vagy más román hatóságnak bűnügyi eljárásokban. (MTI)

Hírdetés

NEM LESZ SOROZÁS. A védelmi minisztérium nem tervezi sem azt, hogy behívókat küldjön, sem azt, hogy mozgósítsa a tartalékos katonákat – jelentette ki Vasile Dîncu védelmi miniszter, akit a Facebookon több százan kérdeztek erről. Azt is elmondta: valóban aggasztó, hogy a fegyveres konfliktus földrajzilag közel van Romániához, de semmi nem utal arra, hogy Románia területe vagy lakossága veszélyben lenne. „Teljesen valószínűtlen egy konfliktus a NATO és az Orosz Föderáció között. Nem hisszük, hogy akkora mértékű irracionalitással állnánk szemben, amely az emberiséget elpusztító harmadik világháborúhoz vezetne” – vélekedett. (Maszol)

NEM NŐTT A SUGÁRZÁS. A radioaktivitási szint nem haladja meg a megengedett mértéket Romániában, a mérőszerkezetek nem észleltek semmilyen rendellenességet – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szombaton a közösségi oldalán. Bejegyzése szerint országszerte 58 mérőszerkezeten figyelik a radioaktivitást. „Romániában a sugárzási szintet a Környezetvédelmi Ügynökség méri és ellenőrzi folyamatosan a Környezetvédelmi Radioaktivitás Felügyeleti Országos Hálózaton keresztül. Az Országos Radioaktivitási Referencia Laboratórium szakemberei a hét minden napján, 24 órában dolgoznak, hogy biztosítsák a hazai és nemzetközi döntéshozóknak, valamint a lakosságnak a szükséges információkat” – írja még. A kérdés azért merült fel, mert az orosz csapatok támadását követően péntekre virradóan lángra kapott az Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsjai terület atomerőművének egyik épülete. Az ukrán hatóságok később közölték, hogy sikerült eloltaniuk a lángokat, majd a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség arról tájékoztatott, hogy a reaktorok biztonsági rendszere sértetlen maradt. Később az amerikai energiaügyi minisztérium is megerősítette, hogy nem került radioaktív anyag a levegőbe. Azt már az egészségügyi minisztérium közölte – miután a patikákban kezdték felvásárolni a készleteket –, hogy nem ajánlott megelőző jelleggel jódtablettát szedni, mert pajzsmirigybetegséget okozhat; nukleáris incidens előidézte vészhelyzet esetén is csak az első órákban javasolt a kálium-jodid szedése, és a készletek biztosítása az egészségügyi minisztériumra tartozik. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »