Hiába fellendülőben a használtgépjármű-piac, egyre többen vesznek új autót

Hiába fellendülőben a használtgépjármű-piac, egyre többen vesznek új autót

Az Európai Unióban a decemberi csökkenéshez képest a 2024-es év első hónapjában emelkedtek az új gépjárművek eladásai – erre az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) statisztikái mutattak rá. 

A legfrissebb adatok szerint az EU-ban 2024 januárjában 851 700 személygépkocsit regisztráltak, ami 12,1%-os növekedést jelent. Jelentős fellendülés figyelhető meg a 2023 decemberi 3,3%-os csökkenéshez képest.

A növekedéshez elsősorban négy európai állam járult hozzá, Németországban 19,1%-kal, Olaszországban 10,6%-kal, Franciországban 9,2%-kal, Spanyolországban pedig 7,3%-kal emelkedtek az új gépjárművek eladásai.

Hírdetés

Évközi viszonylatban az elektromos autók eladásai 28,9%-kal növekedtek, tavaly decemberhez képest azonban 42,4%-os visszaesés figyelhető meg. Ennek legfőbb oka, hogy Németországban és Franciaországban jelentősen szigorítottak az elektromos gépjárművekre vonatkozó támogatások feltételein. 

A Volkswagen fellendülőben, a Renault hanyatlóban

A két legnagyobb európai gyártó eladásai a januári hónapban növekedtek, a Volkswagennél 11,5, a Stellantisnál pedig 15%-os forgalomnövekedést jegyeztek fel. Az ACEA adatai szerint francia Renault eladásai 2,9%-kal visszaestek. A Renault az elérhetőbb modellek forgalomba bocsátásával szeretné növelni a forgalmát. 

Az amerikai Tesla vállalat rendkívül sikeres hónapot zárt, az európai piacon 66,9%-kal emelkedtek az eladásai. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »