Hiába a három oltás, sokaknak már júliusban lejár a COVID-igazolványuk. Mi lesz azután?

Hiába a három oltás, sokaknak már júliusban lejár a COVID-igazolványuk. Mi lesz azután?

Ahogy arról portálunk korábban beszámolt, a kormány 12 hónapról 9 hónapra rövidítette le a COVID-igazolvány érvényességének határidejét. Ez azt jelenti, nyárra sokaknak lejár a védettségi igazolványa, még úgy is, hogy megkapták a harmadik oltást.

Nem könnyű manapság az élet COVID-igazolvány nélkül. Étterembe, színházba és moziba, már ha éppen nyitva vannak, be sem jutunk, ha nincs nálunk a megfelelő igazolás. Az igazolvány eredetileg 12 hónapig volt érvényes, de a koronavírus gyors változása miatt az érvényességet számos országban, köztük Szlovákiában is kilenc hónapra voltak kénytelenek szűkíteni.

Egyelőre nem tudni, mi jön azután, hogy a harmadik oltás felvételétől számítva letelik a kilenc hónap. 

Hírdetés

Bár a harmadik oltást eddig alig több mint egymillió ember vette fel, sokan vannak olyanok, akik már októberben megkapták az ún. booster-vakcinát. Orvosok, egészségügyi szakdolgozók, a kritikus infrastruktúrák munkatársai és tanárok jelentkezhettek már ősszel a harmadik oltásra. Nekik a kilenc hónapos határidő miatt már júliusban “lejár” a védettségi igazolványuk, hiszen

függetlenül attól, hogy a harmadik oltás beadása idején még egy éves határidő volt érvényben, az mindenképp 9 hónaposra rövidül.

Mi egyébként még egész jól jártunk, Ausztria hamarosan hat hónaposra szűkíti az érvényességet és ugyanezt fontolgatják az olaszok is. Ehhez képest Spanyolország, Portugália és a görögök, pontosan amiatt, hogy el ne riasszák a külföldi turistákat, már jelezték, nem kívánják lerövidíteni a kilenc hónapos határidőt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »