Joe Biden felhatalmazta Kijevet, hogy támadhasson bizonyos oroszországi célpontokat

Joe Biden felhatalmazta Kijevet, hogy támadhasson bizonyos oroszországi célpontokat

Joe Biden felhatalmazta Kijevet, hogy támadhasson bizonyos oroszországi célpontokat Mészáros Richárd2024. 05. 31., p – 08:48

Joe Biden amerikai elnök felhatalmazta Kijevet arra, hogy Washingtontól kapott fegyverekkel olyan oroszországi katonai célpontokat támadjon, amelyek az orosz erők északkelet-ukrajnai offenzíváját támogatják – közölték helyi idő szerint csütörtökön névtelenséget kérő amerikai tisztségviselők.

Biden mindeddig határozottan visszautasította annak lehetőségét, hogy megengedje Ukrajnának amerikai fegyverek bevetését Oroszország területén végrehajtott támadásokhoz.

Hírdetés

Négy amerikai tisztségviselő egybehangzón állította, hogy Biden döntése csak az ukrajnai Harkiv régióval határos orosz területre vonatkozik. Washington azt akarja lehetővé tenni, hogy az ukrán erők képesek legyenek válaszcsapást mérni az őket támadó vagy éppen támadásra készülő oroszokra a határ túloldalán. A nagy hatótávolságú amerikai fegyverek, például ATACMS harcászati rakéták bevetése továbbra is tiltott marad orosz terület ellen, és az ukránok Oroszország elleni dróntámadásai továbbra sem élvezik az amerikai elnök jóváhagyását – tették hozzá.

Harkiv a második legnagyobb ukrán város, mintegy 30 kilométerre fekszik az orosz határtól, az utóbbi időben szinte minden nap orosz támadások célpontja. Az Egyesült Államok Ukrajna legjelentősebb fegyverszállítója az Oroszországgal szemben 2022 óta vívott háborúban.

Egyes NATO-tagállamok és amerikai törvényhozók egy ideje már szorgalmazzák, hogy az Egyesült Államok lazítson az amerikai fegyvereknek a háborúban való bevetésére eredetileg kiszabott korlátozásain, és tegye lehetővé, hogy Kijev oroszországi célpontokra is csapást mérhessen. Az orosz légtérben repülő orosz vadászgépeket Ukrajna jelenleg nem támadhatja, holott azokról siklóbombákkal mérnek csapásokat az ukrán védelmi vonalakra és Harkiv városra, ahol ezek a műveletek számos civil áldozattal is járnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Taskentben újságírók előtt azt mondta, a NATO-országok képviselőinek „tudatában kellene lenni annak, hogy mivel játszanak”, amikor arról beszélnek, hogy engedélyezni szándékozzák Ukrajnának, hogy nyugati fegyverekkel Oroszország nemzetközileg elismert területére csapásokat mérjen. Figyelmeztetett, hogy abban az esetben, ha az ukrán fegyveres erők nagy hatótávolságú fegyvereket vetnek be, Moszkvának újabb döntést kell hoznia az ütközőövezet ügyében.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »