Hétfőn újranyithatják a komáromi óvodákat

Hétfőn újranyithatják a komáromi óvodákat

Jó hír, hogy csupa negatív eredmény született a többségében komáromi óvópedagógusok, óvodai konyhai dolgozók, továbbá a napközi otthonok és a Városi Hivatal munkatársainak január 9-i mintavétele során, amire a helyi Matica-székházban került sor.

A gondozószolgálat dolgozói között ugyan akadt pozitív eset, de azt sikerült időben kiszűrni, megelőzve a fertőzés továbterjedését.

Komárom város segített a járás más településein működő óvodák alkalmazottjainak tesztelésében is, hogy január 12-től ők is dolgozhassanak.

Tíz óra alatt 461 tesztet végeztek. Köszönet illeti Németh Erika doktornőt és a VH alkalmazottjai, akik mindnyájan önként, díjazás nélkül dolgoztak – tudtuk meg a Városi Hivatal tájékoztatásából.

Hétfőn tehát ismét megnyílhatnak a komáromi óvodák, de azokban egyelőre csak azon szülők gyermekeit fogadják, akik a minisztérium által meghatározott kiemelten fontos munkahelyeken dolgoznak, vagy esetükben nem oldható meg az otthoni munkavégzés.

A szombati tesztelésről és a további előkészületekről Mihacs Szilviát, a Víz utcai Tulipán Óvoda igazgatóját kérdeztük.

Két kolléganő azért nem volt teszteltetni, mert korábban átestek a koronavírus-fertőzésen, ezért mentesültek az alól. A városvezetésnek hálásak vagyunk e lehetőségért és azért is, hogy mivel előzőleg időpontokat kaptunk, e célból nem kellett sokáig sorakoznunk a hidegben. Az is jó eső érzéssel töltött el, hogy a helyszínen maga Keszegh Béla polgármester jegyezte fel az adatainkat“ – mondta el a Ma7.sk-nak az óvodaigazgató.

Hírdetés

Azt is elárulta, hogy az intézményükben már csütörtökön és pénteken folyt a karácsonyi díszítés leszedése és a termek előkészítése. A takarítónők rendet raktak és fertőtlenítettek, az óvónők pedig előkészítették az óvoda újranyitása után használatos segédeszközöket.

a plüssjátékokat nem vehetjük elő, ám a naponta többször fertőtleníthető játékok használatban maradhatnak. A gyerekek étkeztetése a számukra kijelölt ebédlői asztaloknál majd úgy történhet, hogy közben ne keveredjenek egymással a más-más csoportba tartozók. A szabadtéri foglalkozások alatt is majd négy külön helyszínen tartózkodunk velük, s ebéd után más-más hálóteremben alszanak. A kicsiket nem kötelezzük a védőmaszk viselésére, ezt azonban ajánljuk a családoknak. Amikor korábban kipróbáltuk, hogy azt magukon-e hagynák, nem tiltakoztak ellene, hiszen minket is egész nap maszkban láttak“ – magyarázta.

Az óvoda bejáratánál az olvasható, hogy a beteg gyerekek nem vihetők be az óvodába.

„A szülők belépés előtt kötelesek a kézfertőtlenítőt használni, az öltözőben pedig csak rövid ideig tartózkodhatnak – egy gyermekkel mindössze egy felnőtt személy. A kicsiket érkezés után kézmosásra kötelezzük, megmérjük a testhőmérsékletüket, s a kísérőiktől átvesszük az arról szóló, általuk aláírt becsületbeli nyilatkozatot, hogy a gyermeküknek nincsenek olyan vírusfertőzésre, betegségre utaló tüneteik, mint a köhögés, láz, nátha, hasmenés, fejfájás stb. A fenntartónkkal megbeszéltük, hogy erről szóló orvosi igazolást és munkáltatói igazolást sem kérünk tőlük” – tudtuk meg a továbbiakban.

Járványmentes időszakban a „Tulipánban“ 71 ovissal foglalkoznak, most azonban csak 12 gyermek számára igényelték az óvoda működését.

„Aki teheti, a Covid-járvány idején inkább még nem küldi óvodába az utódait, s őket már az ovis étkezésről is kijelentette.

telefonon és a közös facebookos csoportunkban is folyamatosan kommunikálunk egymással. Előzőleg felmértük, hogy hány szülő dolgozik odahaza, és kinek kell bemennie a munkahelyére, s emiatt a gyermekét hozná óvodába. Senki sem szokott háborogni a különféle intézkedések miatt, most is nagyon megértőnek bizonyultak, amiért ezúton is köszönetet mondok nekik“ – zárta tájékoztatását Mihacs Szilvia.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »