Herta Müller feltételezett besúgóját nevezték ki a Bánsági Falumúzeum vezetésébe, majd gyorsan vissza is hívták

Az elmúlt héten nevezte ki Cristian Moș, a Temes Megyei Tanács USR-s alelnöke a temesvári Bánsági Falumúzeum vezetésébe Walther Konschitzky írót, akiről Herta Müller az Immer derselbe Schnee und immer derselbe Onkel (nyersfordításban Mindig ugyanaz a hó és mindig ugyanaz a nagybácsi) című könyvében azt állította, hogy jelentéseket írt róla a Securitate-nak.

Hírdetés

Az eset után a helyi sajtó kezdett arról cikkezni, hogy a frissen kinevezett, egyébként etnográfus végzettségű Konschitzky Sorin fedőnéven írt jelentéseket a 2009-ben Nobel-díjjal kitüntetett íróról. Ennek nyomán Cristian Moș szerdán bejelentette, hogy visszavonja a múzeum Tudományos Tanácsába szóló kinevezést. Helyére Daniela Crainicot, a Lunca Pogănișului Egyesület elnöke kerülhet. Az egyesület helyi kulturális és természeti értékek és a helyi örökség azonosítását, megőrzését és népszerűsítését tűzte ki célul.

A Wikipedia szerint Walther Konschitzky, aki 2001-ben a BBTE-n doktorált a bánság népi építészetéből, nem ismerte el, hogy együttműködött volna a Securitateval. (ziare.com)

címoldali kép: Dontworry/commons.wikimedia.org


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »