Heger: Szlovákia támogatja Ukrajna EU-csatlakozását

Heger: Szlovákia támogatja Ukrajna EU-csatlakozását

Szlovákia támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz (EU). Ezt Eduard Heger (OĽANO) kormányfő jelentette ki kedden, hozzátéve: az ukrán népnek most világos „európai perspektívára” van szüksége.

Eduard Heger kormányfő ismét kijelentette, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna EU-csatlakozását. Az ukrán népnek most van a legnagyobb szüksége a világos, európai perspektívára. Az eljárás részleteiről azonban korai beszélni. A lényeg a szolidaritás”

– áll a nyilatkozatban, melyet Ľubica Janíková, a kormányfő szóvivője küldött a TASR hírügynökségnek.

Hírdetés

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn (február 28.) aláírta Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét. Előtte egy videóban kifejtette, hogy országa haladéktalanul csatlakozna az EU-hoz, élve az új, különleges eljárás lehetőségével.

Zuzana Čaputová államfő az EU hét másik tagállamának elnökével együtt egy nyílt levélben Ukrajna gyors felvételét szorgalmazta az unióba.

A levél aláírói felkérték az EU tagállamait, hogy egységesen fejezzék ki Ukrajnának a legmagasabb szintű politikai támogatásukat, és tegyék lehetővé, hogy az uniós intézmények lépéseket tehessenek annak érdekében, hogy Ukrajna haladéktalanul megkapja az EU-tagjelölti státuszt, és megkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások. A nyílt levelet Čaputován kívül Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Szlovénia államfői írták alá.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »