Heger el tud képzelni egy koalíciót a KDH-val és a PS-szel

Heger el tud képzelni egy koalíciót a KDH-val és a PS-szel

Eduard Heger, a parlamenten kívüli Demokrati elnöke, volt miniszterelnök el tud képzelni egy a választás utáni koalíciót a KDH-val és a PS-szel. Ezt egy keddi sajtótájékoztatón mondta a pártelnök. Szerinte egy ilyen összetételű kabinet konstruktív alternatíva, a béke kormánya lenne – mondta.

A demokrácia lábbal tiprása fenyeget bennünket. Ennek kell annak a közös nevezőnek lennie, amelyre építünk, és tisztázni kell, kik akarnak demokratikus országot építeni, hogy megerősítsük a demokratikus értékeket Szlovákiában”

– mondta.

Szerinte a működő állam és igazságszolgáltatás, a törvény előtti egyenlőség a cél. Ebben lát közös nevezőt a KDH-val és a PS-szel.

 „Ha kulturális és etikai kérdésekben megosztottak leszünk, akkor Robert Fico (Smer-SD) és a szélsőségesek győznek, mi pedig csak nézzük” – mutatott rá. Hozzátette, hogy a veszekedéseket és a káoszt Igor Matovič, az OĽANO elnöke, és Richard Sulík, az SaS elnöke idézte elő a kormányban. Ennek ellenére úgy véli, a demokratikus pártok képesek együttműködni.

A KDH-val és más pártokkal való választások előtti együttműködésre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, pártja nyitott erre.

Hírdetés

Most a többi párt térfelén pattog a labda, nekik kell nyilatkozniuk, hajlandóak-e erre”

– mondta. Felelősségteljes viselkedésre szólított fel, és figyelmeztetett, hogy elveszíthetik a választók szavazatait.

Jaroslav Naď a KDH korábbi választási eredményeire utalva feltette a kérdést, vajon mit ért el eddig a mozgalom azzal, hogy mindig önállóan akart indulni a választáson, és mit tudna most elérni, ha végül lenne pár képviselője a parlamentben, de a Smer-SD és a szélsőséges képviselők gyűrűjében.

 Az alternatíva az, hogy egy jó, demokratikus, nyugatbarát, tisztességes, nem korrupt kormányt állítsunk fel. Erre pedig akkor leszünk képesek, ha összefogunk. Ha ezt valaki komolyan gondolja, a Demokrati készen áll”

– mondta, és hozzátette, a tárgyalások folyamatban vannak.

Kijelentette, hogy nem fognak bomba ötleteket és óriásplakátra való javaslatokat támogatni. Nem fogják megszavazni például Matovič választásokért járó 500 eurós jutalomra vagy a nőknek járó adómentességre vonatkozó javaslatait, de a Smer-SD-nek az élelmiszerárak csökkentésére vonatkozó „hazug” ígéreteit sem. Nem támogatják továbbá a Büntető törvénykönyv módosítását és Tomáš Taraba (független) 363. paragrafusra vonatkozó módosítási javaslatát sem. Heger és pártjának más képviselői is úgy látják, ez a módosítás több vádlottat és gyanúsítottat segítene.

A KDH ugyankkor elutasította a Demokartival való választás előtti együttműködést. Milan Majerský pártelnök félliberális tömörülésnek tartja Hegerék pártját.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »