Házkutatások után letartóztatások (Egyenruhás vadorzók Kovásznán)

Házkutatások után letartóztatások (Egyenruhás vadorzók Kovásznán)

Az Országos Korrupcióellenes Hatóság (DGA) megyei kirendeltségének munkatársai szerdán házkutatást tartottak Kovásznán és Kommandón egy orvvadászati bűnügyben; a belügyminisztérium és a védelmi minisztérium kötelékeibe tartozó alkalmazottak ellen folyik nyomozás.

A rendőrség szerdán országos szinten 266 házkutatást tartott a bűnözés elleni küzdelem, a bűncselekmények elkövetésében részt vevő személyek felelősségre vonása és a közösség védelme érdekében – áll a román rendőrség portálján megosztott közleményben.

A házkutatásokat a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Hatóság (DIICOT) ügyészeinek felügyelete mellett végezték adócsalás, jogsértő hivatásgyakorlás, hamisítás, minősített lopás, emberölési kísérlet, orvvadvadászat, jogtalan fegyverhasználat, gyermekpornográfia, kábítószer-kereskedelem, törvényellenes pénzügyi műveletek, számítógépes rendszerhez való illegális hozzáférés, számítógépes adatok meghamisítása, nem készpénzzel való illegális pénzügyi műveletek végrehajtása, jogosulatlan adattovábbítás, zsarolás, csalás, valamint szervezett bűnözői csoport létrehozása és folyamatos pénzmosás gyanújával.

Az országos akció keretében szerdán reggel hat órakor a DGA Kovászna megyei kirendeltségének és a megyei rendőr-főkapitányság fegyverekkel és robbanóanyagokkal foglalkozó osztályának munkatársai, illetve az országos rendőr-főkapitányság, a Buzău, Hargita, Brassó és Bákó megyei rendőrségek nyomozói, a Kolozsvári Katonai Ügyészség megbízásából és koordinálásával Kovásznán és Kommandón 18 helyen végeztek házkutatást orvvadászat bűntette elkövetése miatt indított büntetőügyben.

Hírdetés

A DGA közleménye szerint a nyomozás alatt álló ügyben öt személy előzetes letartóztatását rendelték el. Közülük négy aktív katonai jogállású (kettő a hadsereg, kettő pedig a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség kötelékeihez tartozik), az ötödik vadőr, aki egy kommandói vadászterületért felel. A gyanú szerint a 2023 decembere és 2024 februárja közötti időszakban vadászkutyák segítségével orvvadászatot folytattak, valamint illetéktelenül vadászfegyvert használtak. Különböző vadfajokra, például medvére, farkasra, vadmacskára, vaddisznóra, nyúlra, szarvasra, siketfajdra vadásztak, melyeknek egy része vadászati tilalom alatt áll.

A házkutatások során katonai ügyészek koordinálásával a korrupcióellenes tisztek és rendőrök több vadászfegyvert, számítástechnikai eszközt, szarvas-, medve-, őz-, vaddisznó-, farkastrófeát, valamint jelentős mennyiségű vadhúst találtak. Ugyanakkor Kommandó körzetében egy karámban rábukkantak négy fogva tartott vaddisznóra, melyeket a gyanúsítottak állítólag vadászkutyák kiképzésére használtak.

Az összegyűjtött bizonyítékok alapján nyolc gyanúsított ellen orvvadászat, fegyver- és lőszerszabály be nem tartása, titkosszolgálati információk nyilvánosságra hozatala, valamint adócsalás bűntette miatt a nyomozás folytatását rendelték el. A gyanúsítottak közül hat főt őrizetbe vettek.

Az ügy kirobbanása óta sok mendemonda terjed Kovásznán. Amit biztosra megtudtunk: a gyanúsított személyek egy nyugalmazott rendőr két fia, egy szállodatulajdonos fia és annak barátja, egy vajnafalvi idős vadász és két fia, akik közül az egyik vadőr Kommandón, a másik pedig egy tejfeldolgozó műhely tulajdonosa, ahol a házkutatás során a hűtőkben vadhúst találtak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »