Hazatérési szabályok az „ünnepi” járványhelyzetben

Hazatérési szabályok az „ünnepi” járványhelyzetben

Az ünnepek körül jelentősen megnövekedik azok száma, akik külföldről hazatérnének szülőföldjükre, rokonaikhoz, barátaikhoz. A járványhelyzet azonban továbbra is akadályozza a szabad mozgást. A Krónika a Hargita és a Kovászna megyei tisztifőorvos, illetve a Kolozs megyei alprefektus segítségével tisztázta a beutazás és az itt-tartózkodás feltételeit, szabályait.
A kockázatos besorolású, vagyis „sárga zónából” Romániába beutazó személyeknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk – emlékeztetett megkeresésünkre Tar Gyöngyi. A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjét annak ismeretében kérdeztük, hogy az ünnepek körül jelentősen megnövekszik a külföldről hazatérők száma, már csak azért is, mivel Olaszországot, Spanyolországot és Németországot – ahol a kétmilliót is meghaladja az ott élő román állampolgárok száma – a bukaresti hatóságok levették a fokozottan fertőzött államok listájáról, így az onnan hazautazók nem karanténkötelesek. A tisztifőorvos rámutatott: a sárga zónába tartozó országok listáját hetente-kéthetente frissítik.

Magyarország jelenleg ide tartozik, tehát az onnan érkezőknek nem kell koronavírustesztet felmutatniuk, mert attól függetlenül számukra kötelező a 14 napos karantén. Ez alól ugyanakkor kivételt képeznek, akik 72 óránál rövidebb időre utaznak be: nekik fel kell mutatniuk a 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztjük eredményét.

Tőlük a határnál az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat, vagyis a SARS-CoV-2 PCR-teszt eredményét kérik.

Hírdetés

Tar Gyöngyi arra is kitért, a 14 napos karantén lerövidíthető: a 10. napon elhagyhatják a karantént azok a tünetmentes személyek, akiknek a 8. napon elvégzett PCR-tesztjük eredménye negatív. Erre is van egy procedúra: az érintetteknek a nyolcadik napon külön engedélyt kell kérniük a közegészségügyi igazgatóságtól, hogy egy-két órára elhagyhassák a karantént, amíg mintát vesznek tőlük; ha erre nincs lehetőség, akkor a mentőállomáson kérhetnek előzetes előjegyzést, hogy levegyék a mintát. Negatív eredmény esetén a közegészségügyi igazgatóság és a megyei sürgősségi parancsnokság hagyja jóvá a karantén lerövidítését.

Tar Gyöngyi azt javasolja azoknak a külföldön élő-tartózkodó személyeknek, akik romániai utazást terveznek, hogy kövessék a külügyminisztérium és az országos közegészségügyi igazgatóság hivatalos oldalát, onnan tájékozódjanak.

A forgatókönyvek aszerint változnak, hogy milyen besorolásba kerül az illető ország, ahonnan beutaznak, ez pedig a járványügyi helyzet egyenes következménye, és hetente változhat

– részletezte a járványügyi szakértő. Rámutatott, azok az országok kerülnek le a kockázatos besorolású listáról, ahol a fertőzöttségi ráta alacsonyabb, mint Romániában. A frissített lista a külügyminisztérium honlapján érhető el.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »