Havonta 100 milliárdos bukás a korántsem olcsó orosz gáz, de legalább van rezsicsökkentés

Havonta 100 milliárdos bukás a korántsem olcsó orosz gáz, de legalább van rezsicsökkentés

Áprilisban több mint 3 százalékkal, ezer köbméterenként körülbelül 934 euróra nőtt Magyarország orosz gázára – számította ki a Népszava a KSH által közölt adatok alapján.

Mint írják,

az orosz tarifa így már 16 százalékkal haladta meg az irányadónak tekinthető holland gáztőzsde havi átlag árat, a Ttf-et.

A Népszava az elmúlt fél év során arra jutott, hogy az oroszok két hónap késéssel, illetve „ellapítva”, de egyértelműen az Európában irányadó Ttf-et veszik alapul, mert Magyarország orosz gázárának rajzolata ugyanis szinte pontosan a tőzsde két hónappal korábbi ívéhez illeszkedik. Így hazánk orosz gázára nagyjából négy hónapra előre megjósolható, eszerint pedig

Hírdetés

májusban az orosz gázunk hatalmas mértékben, 60 százalékkal is drágulhatott.

Ennek oka, hogy a Ttf márciusban ekkorát ugrott a háború hatására.

Ez leginkább a haza gáztározók feltöltését érinthette kényelmetlenül – jegyzi meg a napilap.

Számításaik szerint a hazai gáznagykereskedelmet végző állami MVM áprilisban minden köbméter orosz földgáz megvásárlásán 300 forintot veszített, ha pedig ezt felszorozzuk a MEKH nyilvántartásában szereplő, áprilisi lakossági forgalommal akkor kiderül, hogy a magyar állam csak idén áprilisban több mint 100 milliárddal „egészítette ki” a lakossági díjakat a legalábbis tőzsdei szintű orosz gázszámla kifizetése érdekében.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »