Hatszáz milliárd forintnyi hitelt kaphatnak a kis- és közepes vállalkozások – a nap hírei

Hatszáz milliárd forintnyi hitelt kaphatnak a kis- és közepes vállalkozások – a nap hírei

2028-ig 600 milliárd forintnyi hitelt kaphatnak a kis- és közepes vállalkozások. Kizárólag Budapesten szigorítja az Airbnb szabályozását a kormány. Nem hosszabbítja meg Ukrajna az orosz gáz tranzitjára vonatkozó, az év végével lejáró szerződést.

2028-ig összesen 600 milliárd forintnyi hitelt kaphat mintegy 17 ezer hazai kis- és közepes vállalkozás az InvestEU program részeként. A Garantiqa csaknem 400 milliárd forintra vállalt garanciát. A közvetlen uniós viszontgaranciával igényelhető termék elsőként a CIB Bank, az MBH Bank és az Oberbank ügyfelei számára lesz elérhető.

Januártól minden magyarországi járás garantált éves fejlesztési forráshoz jut a Versenyképes járások nevű programból – jelentette be a közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor közölte: a program lényege, hogy az iparűzési adó jövő évi többlete kerülne be a területfejlesztési alapba, és válna visszapályázhatóvá, számításaik szerint mintegy 65 milliárd forint.

Új másfél éves mélypontra került a forint, napközbe 402 forint felett járt az euró jegyzése. Utoljára 2023 márciusában volt ennél gyengébb az árfolyam. A közel-keleti konfliktusra hatására több mint 7 százalékkal emelkedett az olaj ára, erősödött a dollár, és gyengültek a feltörekvőpiaci devizák is.

Az eddiginél hosszabb politikai egyeztetésre számít a főpolgármester a jövő évi budapesti költségvetés tervezetéről. Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta: az előterjesztés időpontja a központi költségvetés megismerésétől is függ. A főpolgármester reményei szerint a közgyűlésben várható viták ellenére is működőképes lesz Budapest. Arra készül, hogy végső megoldásként a főispán jelöl ki főpolgármester-helyettest, ha fél éven belül nem sikerül megegyezni az ügyben.

A polgármester nélkül tartott alakuló ülést az óbudai közgyűlés. A vesztegetés gyanújával letartóztatásban lévő Kiss László bár korábban kérvényezte, nem engedték ki a fogdából az ülésre. Az egyik alpolgármester, Czeglédy Gergő szintén letartóztatásban van.

A lakhatási gondok miatt kizárólag Budapesten szigorítja az Airbnb szabályozását a kormány, a vidéki turisztikai célú rövidtávú lakáskiadókat nem érintik a tervezett intézkedések. A nemzetgazdasági tárca a 26 turisztikai szervezet által megfogalmazott aggodalmakra reagált, amelyek előzőleg elutasították a rövid távú lakáskiadás teljes betiltását Budapesten.

Sikerült elszámolni az ügyfeleknek az Apple alkalmazásboltjának újabb zavara miatt duplán jelzett, de a valóságban le nem vont tranzakciókat – közölte a Magyar Nemzeti Bank. A cég magyarországi ügyfeleit nem érte kár, ha valaki mégis eltérést talál bankszámláján, célszerű azt jelezni bankjának.

Hírdetés

Holnap tovább drágul az üzemanyag. A holtankoljak.hu információi szerint a benzin nagykereskedelmi ára 3 forinttal, a gázolajé 6 forinttal nő. Jelenleg a 95-ös átlagára 587, a dízelé 595 forint literenként.

Nem hosszabbítja meg Ukrajna az orosz gáz tranzitjára vonatkozó, az év végével lejáró szerződést – erősítette meg az ukrán miniszterelnök. Denisz Smihal erről Ungváron beszélt a szlovák miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján. Az ukrán kormányfő hangsúlyozta egyúttal, hogy Ukrajna kész továbbra is teljesíteni kötelezettségeit az EU-val kötött társulási megállapodással és az Energia Charta Egyezménnyel összhangban.

Az orosz kémfőnök szerint az ukrán hadsereg megpróbálta elfoglalni és aláaknázni a kurszki atomerőművet. Szergej Nariskin szerint ha a terv sikerül, Európára a csernobilihez hasonló ökológiai és humanitárius katasztrófa várt volna.

A nyugat-balkáni térségben kezdett 3 hónapos hadgyakorlatokat a brit hadsereg. Közölték, a műveletekkel Nagy-Britannia demonstrálni kívánja elkötelezettségét a balkáni térség és Kelet-Európa biztonságának fenntartása mellett.

Vizsgálatot indít az Európai Unió csalásellenes hivatala a kastélytörvény miatt a DK feljelentése nyomán. Az ellenzéki párt közölte, a kormány az uniós pénzből felújított magyar kastélyokat ingyen osztogatja a hozzá hű kádereknek.

Magyarország ki akar maradni az EU menekültügyi és migrációs szabályozásaiból – erről tájékoztatta az európai uniós ügyekért felelős miniszter az Európai Bizottság belügyi biztosát. Bóka János azt írta: Magyarország – a Holland Királysághoz hasonlóan – kimaradását kéri az Európai Unió menekültügyi és migrációs szabályozásaiból, ha a jövőben módosítanák a szerződést.

A harcok leállítását és a túszok elengedését sürgették az uniós vezetők és a NATO főtitkára a gázai háború egyéves évfordulóján. A török államfő úgy fogalmazott: a zsidó állam előbb-utóbb megfizeti a palesztin nép ellen elkövetett támadások árát. A libanoni Hezbollah továbbra is tagadta Izrael létjogosultságát. Irán szerint a tavaly októberi akció fordulatot jelentett a palesztin nemzet legitim harcában a cionista rezsim ellen. A Hamász fegyveres szárnya hosszú háborút ígért Izrael ellen. Eközben a Hezbollah rakétákkal lőtte a Haifától északra fekvő izraeli térséget, Izrael pedig Libanon déli részét.

Magyarország kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködést indít Egyenlítői-Guineával – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Malabóban. Szijjártó Péter az együttműködés 4 fő területeként említette a gazdaságot, az energiát a vízügyet és az oktatást.

Két amerikai tudós, Victor Ambros és Gary Ruvkun kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. A két tudós a mikro-RNS génszabályozásban betöltött szerepe felfedezéséért részesül az elismerésben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »