Megújul a Magyar Színház

A „Pesti” szót elhagyva, Magyar Színházként folytatja történetét a Hevesi Sándor téri teátrum, amely a névváltoztatás mellett megújult arculattal is jelentkezik.

A Magyar Színház, korábbi nevén Pesti Magyar Színház felújítási és arculatváltási folyamaton megy keresztül, amely az épület modernizálását, a nézőtéri élmény javítását és a fenntarthatóság előtérbe helyezését tűzte ki célul – olvasható a színház MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a névváltoztatás visszatérés a színház eredeti gyökereihez, méltóan a csaknem 130 éves múlthoz, amely új irányvonalakat nyit meg a színház jövőjében. Az új arculat és infrastrukturális fejlesztések központjában a nézői igények kielégítése és a környezettudatos megközelítés áll – emelik ki a közleményben.

„A célunk az volt, hogy a művészeti és infrastrukturális megújulás kéz a kézben haladjon” – idézik Szabó Zoltán gazdasági igazgatót.

A színház belső felújításai között szerepel a közönségforgalmi területek modernizálása: a ruhatár kapacitásának bővítése, a büfé és a mosdók korszerűsítése. A Szalon új funkcióval gazdagodott, mostantól kulturális rendezvények, például irodalmi estek befogadására is alkalmas – emelik ki a közleményben.

Hírdetés

Mint írják, a leglátványosabb újítás ezután következik: a színház homlokzatának zöldítése egy innovatív, fenntarthatósági koncepció jegyében valósul meg. A cél az, hogy a homlokzatot élő növényzettel borítsák be, ami nemcsak esztétikai funkciót tölt be, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez, javítva a városi levegőminőséget, növelve a kerület zöldfelületeit. Ezzel a modern megoldással a színház nemcsak a fenntarthatóság terén válik úttörővé, hanem a környezetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet – hangsúlyozzák.

A névváltoztatással kapcsolatban úgy fogalmaznak: szeretnék visszaadni azt a méltóságot, amelyet a teátrum még Nemzeti Színházként hordozott. A Magyar Színház név hitelesen és méltóképpen tükrözi ezt a gazdag örökséget – hangsúlyozzák.

Az új arculat modern és fiatalos, de tiszteli a hagyományokat, amit az új logó is tükröz: a Magyar Színház „M” betűje egy hangjeggyel kiegészítve utal a színház zenés produkcióinak jelentőségére – írják.

A tervek között szerepel a nézőtéri ülőhelyek teljes cseréje, a színpadtechnika fejlesztése, a világítás és a forgószínpad korszerűsítése.

„Az új névvel és arculattal a színház méltó módon folytatja a magyar és világirodalom klasszikusainak bemutatását, miközben folyamatosan alkalmazkodik a 21. század kihívásaihoz és igényeihez” – áll a közleményben.

Nagy Viktort 2024. február 1-jétől öt évre bízták meg a Pesti Magyar Színház – szeptembertől Magyar Színház – igazgatói feladatainak ellátásával.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »