Hatásos a monoklonális antitest-terápia az Omikron ellen?

Hatásos a monoklonális antitest-terápia az Omikron ellen?

Az Egészségügyi Minisztérium elemzés alá vette az antivirális monoklonális antitest-terápia alkalmazását tekintettel az Omikron-variáns szlovákiai térhódítására. Az Omikron dominánssá válása miatt a szaktárca figyeli a trendeket és a koronavírus-fertőzöttek kezelését, amelyhez állítólag megfelelő mennyiségű antivirális szert szereztek be.

“A kérdés most a monoklonális antitestek előírása és alkalmazása az Omikron-variánssal kapcsolatban, ez az összefüggés ugyanis még belső szakmai viták és vizsgálatok tárgya”

fogalmazott Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője.

Csehországban számos szakorvosi közösség arra hívta fel a figyelmet, hogy az elérhető monklonális antitestek nem bizonyultak hatásosnak az Omikron ellen. Ugyanilyen antitesteket alkalmaznak a kezelésnél Szlovákiában.

A közös nyilatkozatban a szakorvosok azt állítják:

Hírdetés

“A Csehországban elérhető monoklonáris antitestek (bamlanivimab, etesevimab, casirivimab, imdevimab, regdanvimab, vagy ezek kombinációja) nem mutat semlegesítő hatást az Omikron variánssal szemben”

fogalmaztak. Szerintük, tekintettel az Omikron terjedésére, csak azok a COVID-betegek kapjanak monoklonális antitest-terápiát, akik igazoltan a Delta-variánst kapták el.

“Az az Omikron-fertőzött személy, akinek esetében monklonális antitest-terápiát alkalmaznának, kapjon antivirális szereket a betegségre”

közölték.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »