Hat és fél órás űrsétáról tért vissza két orosz űrhajós

Sikeresen visszatért a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) hat és fél órás űrsétájáról a két orosz űrhajós, Szergej Prokopjev és Dmitrij Petyelin – közölte pénteken a Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség, amely élőben közvetítette a teljes műveletet.

A két kozmonauta egyebek között új nagysebességű rádiós jeladókat szerelt fel az űrállomás két orosz szegmensére, a Zvezdára és a Pojszkra, és kisebb javítások mellett több tudományos kísérletet is elvégeztek.

A Roszkoszmosz amerikai partnere, a NASA azt közölte, hogy a kozmonauták GMT (greenwichi középidő) szerint nagyjából csütörtök este 9-re fejezték be az összesen 6 óra 24 percig tartó űrsétát. Prokopjev immár hetedszerre tesz űrsétát szerelési munkálatok végett, Petyelin számára pedig ez volt az ötödik alkalom, hogy elhagyta az ISS belsejét – tájékoztatott a Roszkoszmosz és a NASA.

Hírdetés

A két kozmonauta, valamint a NASA asztronautája, Frank Rubio tavaly szeptember 21-én érkezett az ISS-re a Szojuz MSZ-22-es űrhajóval. A tervek szerint az idei év második felében indulnak vissza a Földre a Szojuz MSZ-23-as űrhajóval, amely februárban csatlakozott az ISS-hez.

Küldetésük az eredeti tervhez képest hosszabb lett, miután a Szojuz-MSZ-22-es hűtőrendszerében decemberben – feltehetően mikrometeorit okozta – szivárgást állapítottak meg, és idén március 28-án visszahozták a Földre. Küldetése mindazonáltal sikeres volt, az ISS-en elvégzett tudományos kutatómunkák eredményeivel tért vissza.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »