Háromszéken született püspökök és papok találkoztak Bereckben

Háromszéken született püspökök és papok találkoztak Bereckben

Bereckben szervezték meg szerda délután a háromszéki születésű papok találkozóját. A helybeli Szent Miklós római katolikus templomban szerda délután összegyűlt népes hívő közösség meghatódva fogadta a bevonuló papságot, köztük Kovács Gergely érseket és Kerekes László püspököt, valamint a népes ministránscsoportot. A templomban Jénáki Anna, a Comenius-iskola 5. osztályos tanulója Wass Albert Találkozunk című versét mondta el, szavalatával nagy sikert aratott.

„Mi ma azért gyűltünk össze, háromszéki születésű püspökök és papok, hogy kifejezzük Isten iránti szeretetünket és egymás iránti barátságunkat, törődésünket, amelyet nyíltan akarunk közölni mindenkivel, hogy nagyon jó a Szerető Istennel élni és azt az egymással való találkozók alkalmával megosztani. Isten hozta az érsek atyát, a püspök atyát és a paptestvéreket Bereckbe. Kérem az érsek atyát, hogy áldja meg részben felújított templomunkat, és a paptestvérekkel, valamint a jelen lévő hívekkel ünnepeljük meg a legszentebb áldozatot, a legcsodálatosabb találkozást” – hangzott el Csomós László helybeli plébános köszöntőjében.

Az ünnep alkalmából az érsek megáldotta a felújított templomot, szentbeszédében pedig arra bátorította a jelen lévő híveket, hogy valamennyien járuljanak hozzá az őseink által verejtékes munkával épített templom gondozásához, építsék és óvják lelki templomainkat, majd bemutatták a megjelent háromszéki püspököket és papokat, akiknek a ministránsok emlékplakettet és virágot adtak át. Az emlékplaketteket a kézdimartonosi Farkas Róbert fafaragó készítette. A háromszéki születésű püspökök és papok idei találkozóján az érsek és püspök, az általános érseki helynök, a gyulafehérvári érsekség irodaigazgatója, tanár-kanonokja, prefektusa, a budapesti Corvinus Egyetem tanára, tizenhárom plébános és egy újmisés segédlelkész vett részt.

Hírdetés

„Hála és köszönet elsősorban az Istennek a mai szép ünnepért és a kegyelmi ajándékokért, a találkozás öröméért. Ugyanakkor köszönet az érsek és püspök atyáknak, valamint a paptestvéreknek, hogy megtiszteltek jelenlétükkel, és együtt mutathattuk be a legszentebb áldozatot a megújult templomban. Köszönjük népünkért végzett imádságaikat, fáradozásukat, valamint egyházmegyei szolgálatukat. Továbbá hálás köszönet egyházközségünk híres szülöttének, Kosztándi István hegedűművész úrnak, aki fáradtságot nem ismerve, első szóra hazajött, hogy lélekemelő zenéjével ezt a rendkívül szép találkozót, templommegáldást még ünnepélyesebbé tegye. Köszönet Gergely Gábornak, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébániatemplom kántorának, hogy közreműködött a koncert alatt. Isten áldja meg mindkettőjük életét, családját. Köszönetet mondok Románia és Magyarország kormányának, Kovászna Megye Tanácsának, a helyi önkormányzatnak, a helyi intézményeknek, magánvállalkozásoknak, önzetlen támogatóknak, akiknek a segítségével megvalósulhatott tervünk, álmunk, s hogy ma együtt ünnepelhetünk. Büszkeség tölt el a híveimért, igazán élő közösségben élhetem mindennapjaimat. Nélkülük ez az ünnep nem valósulhatott volna meg. Többségében olyan emberek laknak Bereckben, akik szeretik egyházukat, papjukat, templomukat, szeretnek imádkozni, segítséget nyújtani. Ezt mutatja az eddig felújított templom, a plébánia, a ravatalozó és a lelkek, amelyek nap mint nap igyekeznek megújulni. Köszönöm a plébániai csoportok, az egyháztanács, a munkatársak áldozatos munkáját. Köszönet mindenkinek mindenért”– fogalmazott záróbeszédében Csomós László plébános.

A kivonulást követően a berecki születésű, Magyarországon élő, nemzetközi hírnevű Kosztándi István hegedűművész ünnepi hangversenyét hallgathatták meg. A Liszt Ferenc-díjas hegedűművészt Balogh András egyházgondnok köszöntötte és vázolta fel a művész életútját, kiemelve a rendkívüli tehetséget, amellyel megáldotta őt az Úr. A művész J. S. Bach-, Ch. Gounod-, J. Massenet-, F. Schubert- és F. Kreisler-műveket játszott. A jelenlévők külön tapssal jutalmazták a záróakkordként elhangzott magyar dalokat. A hegedűművésznek szánt ajándék Gábor Áron keresztelési anyakönyvének másolata, valamint Bodó Csaba fafaragónak a berecki templomot ábrázoló alkotása volt. Az igen sikeres ünnepi szentmisét az is jelzi, hogy a jelen levő hívek nem csak bereckiek voltak, hanem a padokban nagyszámú sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi arcot is fel lehetett fedezni.

A háromszéki születésű papok találkozója csütörtökön ért véget. A reggeli, 8 órai szentmisén az elhunyt háromszéki papokról is megemlékeztek. Azt követően került sor a reggelire, majd a helytörténeti gyűjtemény megtekintésére, amelyet annak megálmodója és kivitelezője, Balogh András egyházgondnok, a művelődési központ nyugalmazott igazgatója mutatott be.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »