Hamarosan kezdetét veszi az Ipoly Feszt – az Alsó-Ipoly mente összművészeti fesztiválja

Hamarosan kezdetét veszi az Ipoly Feszt – az Alsó-Ipoly mente összművészeti fesztiválja

Két ország, három nap, tizenkét helyszín, s több mint száz program várja az érdeklődőket a június 18-a és 20-a között megrendezendő II. Ipoly Feszten. Az összművészeti fesztiválon a kultúra mellett a helyi sajátosságok, a helyi értékek kerülnek a középpontba. A fesztiválba bekapcsolódó települések között felvidéki magyar községek is szerepelnek.

Mint Csókás Judit projektmenedzser elmondta:

Hozzátette: a rendezvény pályázati támogatásból,  az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának anyagi támogatásával jött létre.

Az Ipoly Feszt célja az Alsó-Ipoly mentén fekvő magyarországi és szlovákiai települések határ menti együttműködése, valamint kultúrájának és hagyományainak megőrzése.

„A 2021-ben megvalósuló fesztivál helyszínei pályázatunk keretében magyar oldalon Szob, Kemence, Márianosztra, Vámosmikola, szlovák oldalon pedig Zalaba települések lesznek. További bekapcsolódó települések magyar oldalon Nagybörzsöny, Ipolydamásd, Perőcsény, Letkés, Kóspallag, szlovák oldalon Ipolyvisk és Helemba” – sorolta Csókás Judit.

Mint megjegyezte: bíznak benne, hogy a fesztiválozók közül sokan beleszeretnek az Ipoly-völgyébe a határ mindkét oldalán, a Burdába és a Börzsönybe, s visszatérnek, sőt, akár ide is költöznek, és ezzel újra önmagára találhat, megfiatalodhat ez a környék.

A fesztivál további célja a határ menti települések között kialakult sokéves nemzetközi együttműködés folytatása és megerősítése, a régió széleskörű propagálása a kultúra és a turizmus terén, a határ mentén élő polgárok minden korosztályának bevonása a kulturális programokban való aktív részvételre.

Hírdetés

Az eseményfolyamon bemutatják a települések kulturális értékeit, épített örökségét, hagyományait. Mint kiemelte: a fesztivál ráirányítja a nagyközönség figyelmét e csodálatos régió fel nem fedezett gazdagságára, a táj szépségére, az Ipoly két partján élők összetartozására.

Mint már említettük, három felvidéki településen lesznek programok. Ipolyvisken mindhárom napon programokkal várják a látogatókat. Június 18-án, pénteken a helyi hagyományőrzők mellett felvidéki és magyarországi együttesek lépnek fel. Mások mellett a Kingfishers együttes, a Kiss Band, valamint Swintatlanügynökség ad koncertet a sportpályán. Szombaton délelőtt az Ipolyon kenuzásra, valamint a nemrégiben átadott tájházban lepénysütésre kerül sor. Vasárnap délelőtt ünnepi szentmise és a régi időket felelevenítő fotókiállítás zárja az ipolyviski állomás műsorfolyamát.

Zalaba június 19-én, szombaton kapcsolódik be az összművészeti fesztiválba. Szombaton délben szabadtéri istentisztelettel és gyermekprogrammal kezdődik a műsor, majd koncertekkel folytatódik. Többek között a Tóth Andi Akusztik, valamint Ganxsta Zolee és a Kartel is fellép.

Helembán június 19-én, szombaton főzőversennyel indítják a napot. A sport- és családi nappal egybekötött rendezvényen számos koncert lesz. Mások mellett fellép a Varjos, a Kiss Zenészek, valamint a Kormorán Varga Miklóssal.

Az Ipoly Feszt az érvényes járványügyi szabályok betartásával valósul meg. A rendezvény fővédnöke Rétvári Bence országgyűlési képviselő.

A II. Ipoly Feszt hivatalos honlapja, az összművészeti fesztivál teljes műsorprogramja ITT érhető el. 

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »