Halla Tómasdóttir üzletasszony nyerte az izlandi elnökválasztást

A második és a harmadik helyen is női jelölt végzett. Az 55 éves Tómasdóttir lesz Izland második női elnöke.

Halla Tómasdóttir győzött az izlandi elnökválasztáson – közölte vasárnap a szigetország közszolgálati műsorszolgáltatója (RÚV) a szavazatok csaknem teljes összesítése nyomán.

A szombaton megtartott választást követő éjszaka egy ideig úgy nézett ki, mintha szoros verseny alakult volna ki a legesélyesebb jelöltnek számító Katrín Jakobsdóttir volt kormányfővel, de idővel Tómasdóttir behozhatatlan előnyre tett szert. Jakobsdóttir, aki áprilisban mondott le miniszterelnöki székéről azért, hogy az elnökválasztáson indulhasson, végül elismerte választási vereségét.

Hírdetés

A RÚV tájékoztatása szerint Tómasdóttir a voksok 34,3, Jakobsdóttir a 25,2, a harmadik helyezett Hrund Logadóttir pedig 15,5 százalékát szerezte meg. A választói részvétel csaknem 79 százalékos volt, ami jelentősen magasabb az előző voksoláson regisztráltnál. A választáson összesen 12 jelölt indult.

Tómasdóttirt augusztus elsején iktatják be hivatalába, s ezzel ő lesz Izland második női elnöke. Tómasdóttir kampányában olyan pártpolitikán felülálló személyként mutatta be magát, aki képes lehet nyílt társadalmi vitát folytatni egyebek között a közösségi médiának a fiatalok mentális egészségére gyakorolt hatásáról, a mesterséges intelligencia szerepéről és Izland turisztikai fejlesztéséről.

Az 55 éves vállalkozó a 2016 óta hivatalban lévő Gudni Jóhannessont váltja az államfői székben. Izlandon az elnök főként szimbolikus szerepet tölt be, azonban joga van megvétóznia a parlament döntéseit, és népszavazást is kiírhat vitás kérdésekről.

 Andrea Hajagos és AP/MTI


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »