Halla Tómasdóttir győzött az izlandi elnökválasztáson

Halla Tómasdóttir győzött az izlandi elnökválasztáson – közölte vasárnap a szigetország közszolgálati műsorszolgáltatója (RÚV) a szavazatok csaknem teljes összesítése nyomán.

A szombaton megtartott választást követő éjszaka egy ideig úgy nézett ki, mintha szoros verseny alakult volna ki a legesélyesebb jelöltnek számító Katrín Jakobsdóttir volt kormányfővel, de idővel Tómasdóttir behozhatatlan előnyre tett szert.

Jakobsdóttir, aki áprilisban mondott le miniszterelnöki székéről azért, hogy az elnökválasztáson indulhasson, végül elismerte választási vereségét.

A RÚV tájékoztatása szerint Tómasdóttir a voksok 34,3, Jakobsdóttir a 25,2, a harmadik helyezett Hrund Logadóttir pedig 15,5 százalékát szerezte meg. A választói részvétel csaknem 79 százalékos volt, ami jelentősen magasabb az előző voksoláson regisztráltnál. A választáson összesen 12 jelölt indult.

Hírdetés

Tómasdóttirt augusztus elsején iktatják be hivatalába, s ezzel ő lesz Izland második női elnöke. Tómasdóttir kampányában olyan pártpolitikán felülálló személyként mutatta be magát, aki képes lehet nyílt társadalmi vitát folytatni egyebek között a közösségi médiának a fiatalok mentális egészségére gyakorolt hatásáról, a mesterséges intelligencia szerepéről és Izland turisztikai fejlesztéséről.

Az 55 éves vállalkozó a 2016 óta hivatalban lévő Gudni Jóhannessont váltja az államfői székben.

Izlandon az elnök főként szimbolikus szerepet tölt be, azonban joga van megvétóznia a parlament döntéseit, és népszavazást is kiírhat vitás kérdésekről.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »