Hadisírok nyomában jártunk

Hadisírok nyomában jártunk

A szentendrei Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, a párkányi Memoriae Patrum Honismereti Társulás, a Bényi Múzeum és Szőgyén Község Önkormányzata szervezésében „Hadisírok nyomában” címmel nyílt kiállítás a Galéria és könyvtár épületében.

Méri Szabocs polgármester elmondta, még tavaly szerették volna megszervezni a tárlatot, de közbeszóltak a koronavírus miatti lezárások. Ezen tárlatot szeptember közepéig tekinthetik meg az érdeklődők a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Szakács Lajos, nyugállományú alezredes, hadtörténész kifejtette, úgy a szentendrei Vigyázók, mind a párkányi Memoriae Patrum célja, hogy a háborús cselekményekben elesett katonák sírjait felkutassák, gondozzák és eredményeiket a nagyközönség elé tárják, többek közt az ifjúság hazafias nevelésének szándékával. Az ő munkájuk eredménye van feltüntetve a táblaképeken fényképekkel illusztrálva.

„Érdekes anyagokat sikerült feldolgoznunk, mint a Liptó környéki hadisírok, a Klenóc felett a szkorusinai régi temetőben eltemetett magyar katonák nevesítése. A Pozsony-Ligetfalu-i kivégzések egyik résztvevője, Dunajszky Géza helytörténész kutatásainak köszönhetően, ugyan azon személy, aki a Szkorusinán kivégzett magyar katonák kivégzését is elkövette Szadilenko parancsára. Ezekkel kapcsolatban számos érdekes történet is olvasható a tablókon. Sajnos, egyre fogynak az olyan szemtanúk, akinek a visszaemlékezéseire még tudunk támaszkodni” – tájékoztatott Bréda Tivadar a Memoriae Patrum Honismereti Társulás elnöke.

Hírdetés

Hangácsi István, a szentendrei Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke elmondta, a kiállított tablók pár évvel ezelőtti állapotot rögzítenek, mára jóval túl vannak ezeken az állapotokon, pozitív irányban. „A huszti várhegy alatti temető már majdnem készen van, a técsői sírkert kialakításán 2017 óta dolgozunk. A legrégebb óta Kárpátalján vagyunk jelen, mert ott vannak a legnagyobb bajban a hadisírok” – emelte ki. Kitért arra is, nagy gondot fordítanak az utánpótlásra. 2018-19-ben vitték ki Franciaországba a srácokat és lányokat egy olyan program keretében, amely összefüggésben volt a II. világháborúban nyugaton hadifogságba kerültekkel. Az Elzász tartományban található temetőben úgy száz magyar hadifogoly nyugszik, mert tudni kell, a francia hadifogság sokszor még a szovjetnél is rosszabb volt. A felvidéki fiatalok azt a feladatot kapták, hogy kutassák fel a Párkány és környékéről bevonult katonák családjait, kik voltak ők, miért kerültek ki, a temetőben pedig mutassanak rá a sírjukra.

A kiállításmegnyitón ott volt egy muzslai 18 éves fiatal, Sanko Nikolas is, aki szintén részt vett a francia programban. Elmondta mindig is érdeklődött a történelem és hadászat iránt, vannak már tárgyai is mindkét világháborúból, amelyek láthatók ezen a tárlaton.

A bényi Kvitek Marián is elhozta múzeumának tárgyait Szőgyénbe, melyek között látható magyar legénységi egyenruha, fronton használt ruha, lépeslapok, kitüntetések, bajonettek, dögcédulák és sok más érdekes tárgy.

A tárlatnyitót megtisztelte jelenlétével Zeller Zoltán főhadnagy, a budapesti hadtörténeti múzeum hadisírgondozója, aki többek közt a felvidéki ügyek szakreferense.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »