Hableány-baleset: 4,3 milliárdos sérelemdíjat kérnek

Hableány-baleset: 4,3 milliárdos sérelemdíjat kérnek

A károsultak nevében, személyiségi jogaik megsértéséből fakadó sérelemdíj megfizetése iránt élt perkeresettel egy ügyvédi iroda. A Panoráma Deck Kft. ügyvédje vitatja az állításokat.

Perfelvétellel indul a 2019-es dunai hajókatasztrófa ügyében a kártérítési polgári peres eljárás. A kilencszáz oldalas keresetlevélben összesen 4,3 milliárd forint sérelemdíj megfizetésének a megítélését kéri a Fővárosi Törvényszéktől az Oppenheim Ügyvédi Iroda a dél-koreai áldozatok hozzátartozói, valamint a hét túlélő nevében – írja a Magyar Nemzet.

Az ügyvédi iroda által képviselt 78 távol-keleti felperessel szemben a 2019. május 29-i dunai katasztrófát okozó Viking Sigyn tulajdonosa, a svájci bejegyzésű Viking River Cruises AG., valamint a Hableány üzemeltetője, a magyar Panoráma Deck Kft. az alperes.

A keresetlevelében a két társaság egyetemleges felelősségének a kimondását kérik.

Hírdetés

A kártérítési keresetlevélben az szerepel, hogy a Hableány kormányállásából nem volt teljes körű kilátás a fedélzeti ponyva és a hajókémény miatt. Sógor Zsolt, a Panoráma Deck Kft. ügyvédje a lapnak viszont azt mondta: a szabályzat 240 fokos kilátást ír elő, és nem teljes, 360 fokost.

Az ügyvéd nem tartja elfogadhatónak a keresetlevélben a magyar cégre vonatkozó állításokat, mert azokat a jelenleg is zajló büntetőperben sem vizsgálták, és várhatóan nem is fogják. A Hableány személyzetének a felelőssége egy pillanatra sem merült fel a büntetőeljárás során – tette hozzá.

A perfelvétel a 2018-as új polgári peres törvény értelmében az ilyen eljárások meggyorsítását szolgálja. A bíróságnak és a feleknek törekedniük kell arra, hogy az ítélet meghozatalához szükséges valamennyi tény és bizonyíték olyan időpontban álljon rendelkezésre, hogy a jogvita lehetőleg egy tárgyaláson elbírálható legyen.

A Magyar Nemzet emlékeztet: az ügyvédi iroda mellett a Panoráma Deck Kft. nevében is nyújtottak be keresetlevelet, amelyben a Viking River Cruises AG. felelősségének a megállapítását és többmilliárdos kártérítés megítélését kérték. A törvényszék befogadta, a perfelvétel viszont még nem indult el.

A Hableánnyal utazásokat szervező dél-koreai cég kétszázmillió dolláros kárigényt nyújtott be a Viking River Cruises AG. vállalatnál.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »