Ha Karácsony szembeszállna Gyurcsánnyal, vége lenne karrierjének

Ha Karácsony Gergely szembeszállna Gyurcsány Ferenccel, akkor vége lenne a politikai karrierjének, akár a főpolgármesteri poszttól is el kellene búcsúznia – erről beszélt a Nézőpont elemzője az M1-nek. Rotyis Bálint szerint Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd gyakorlatilag nem létezik, nincs tábora. Így az sem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc emberei vezetik a fővárost a főpolgármester helyett – hangzott el az M1 Híradójában.

99 Mozgalom néven indította el miniszterelnök-jelölti kampányát Karácsony Gergely szombaton.

„99 százalék Gyurcsány – egy  százalék Karácsony” – reagált a Fidesz a bejelentésre. A nagyobbik kormánypárt összeállításában Gyurcsány Ferenc egyik korábbi, Karácsony Gergely beszédével egybevágó interjúját idézik vissza.

A Fidesz egy másik internetre feltöltött videója szerint Karácsony Gergely megválasztása esetén nemcsak Gyurcsány Ferenc mondatai, hanem egykori kormányának megszorító intézkedései is visszaköszönnének.

Egy baloldali kabinet ugyanis 2002-höz hasonlóan adót emelne, és a korábbiakhoz hasonlóan csökkentené a meglévő családtámogatásokat is.

Hírdetés

Gyurcsány Ferenc vasárnap maga is arra utalt, hogy pártja, a Demokratikus Koalíció áll a baloldal és Karácsony Gergely programja mögött. „A politikában nincs szerzői jog. Ha innen nézzük, akkor ez a mi sikerünk” – fogalmazott.

Vezető szerepét legutóbb a főpolgármester-jelölti kampányában sem rejtette véka alá, és a sajtóban rendszeresen üzent az akkori baloldali előválasztáson győztes Karácsony Gergelynek. Gyurcsány Ferenc a politikus főpolgármesteri eskütételét is az első sorból figyelte, a volt miniszterelnökhöz közeli politikusok pedig szinte azonnal megjelentek a városházán.

Gyurcsány Ferenc egykori miniszterei és kabinetfőnöke mellett ennek egyik vezető alakja az Origo összefoglalója szerint Gy. Németh Erzsébet, a Gyurcsány-párt alelnöke, akit Karácsony Gergely főpolgármester-helyettesnek tett meg.

Az Origo úgy fogalmaz: Gy. Németh Erzsébet Gyurcsány Ferenc kinyújtott karjaként viselkedik, aki rendszeresen hangoztatja, hogy: „Erről meg kell kérdeznem az elnökömet.”

Szakértők szerint Karácsony Gergely a Gyurcsány Ferenc érdekeit kiszolgáló szerepből azért sem táncolhat vissza, mert saját politikai pályája múlhat azon, hogy továbbra is teret enged-e a volt miniszterelnök holdudvarának.

A Nézőpont Intézet elemzője az M1-en emlékeztetett: Karácsony Gergely 2002 után hét évig tanácsadóként dolgozott a volt miniszterelnök mellett, aki azóta sem vette le a kezét a főpolgármesterről.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »