Gyereknap – Most is csak szapulni képes az MSZP és az LMP

Bangóné Borbély Ildikó: „minimumörökség” a fiataloknak

A fiatalok önálló életkezdéséhez „minimumörökség” bevezetését javasolta Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) országgyűlési képviselő vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus az MSZP Facebook-oldalán közvetített gyereknapi tájékoztatóján elmondta: pártja azt javasolja, hogy az állam nyisson kötött felhasználású takarékszámlát a fiataloknak, akik ehhez 18. életévük betöltésekor férhetnének hozzá. A „minimumörökséget” lakhatási költségekre, például albérletre, rezsire vagy új lakásra, továbbá képzésre, például felsőoktatásra, szakképzésre, felnőtt-tanfolyamra, nyelvtanulásra fordíthatnák a fiatalok.

Bangóné Borbély Ildikó hozzátette: pártja jelentősen emelné a családtámogatásokat, a 11 éve változatlan családi pótlékot például a duplájára, és törvényben garantálná ezek értékállóságát. Az MSZP kiegészítő családtámogatást adna azoknak, akik a családi adókedvezményt nem tudják igénybe venni, továbbá megtartaná a jelenlegi kedvezményeket is, például a 4 vagy több gyereket nevelő édesanyákét, az első házasokét vagy a 25 évnél fiatalabbakét.

Kijelentette: „a Fidesz családbarát kormányzása üres szavakból áll”, mintegy 400 ezer gyermek él mélyszegénységben. Ezeknek a gyereknek – tette hozzá – alig van esélyük arra, hogy felnőttként méltó életkörülmények közé kerüljenek.

Felhívta a figyelmet arra: a nehéz helyzetű családokat fokozottan sújtja a válság, „a Fidesz azonban ezzel mit sem törődve közömbösen szemléli a sanyarú gyermeksorsokat”. Eddig „annyira futotta” tőlük, hogy a családügyi államtitkárból minisztert csináltak, aki „3,4 milliárdot szór el arra, hogy a kormány családbarátságát hirdesse” – mondta.

Az MSZP szerint a stabil társadalom alapja a családok biztos megélhetése. A párt programjának hangsúlyos eleme a gyerekszegénység felszámolása és a családok támogatása.

Hírdetés

Olyan Magyarországot kell létrehozni, ahol az emberek segítséget és esélyt kapnak – mondta, hozzáfűzve, a Fidesz semmit nem tesz a szegénység felszámolására, pedig minden gyereknek meg kell adni az esélyt a jobb életre.

2022-ben véget kell vetni annak a korszaknak, amely eltűrte a növekvő szegénységet – hangoztatta Bangóné Borbély Ildikó.

LMP: a jövőt a gyermekek jelentik

A jövőt a gyermekek jelentik, ezért az ő érdekükben kell döntéseket hozni – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten az LMP társelnöke.

Kanász-Nagy Máté szerint a felnőtteknek olyan országot kell teremteniük, ahol minden gyermek vágya teljesülhet, ám ehhez sokféle intézkedés kell. Elsőként az esélyteremtő oktatást emelte ki, amelyben – mit fogalmazott – nem számít, ki milyen családból jön, és amelytől mindenki megkapja azokat a készségeket, amelyekkel a változó világban érvényesülhet. Ehhez a magyar oktatási intézményeket kell támogatni, nem pedig a Fudan Egyetemet, és nem a külföldi, hanem magyar érdekeket kell képviselni – mondta.

Hozzátette, hogy az élhető környezethez a klímaváltozásra való felkészülés is hozzátartozik, csakúgy, mint a közösségi közlekedés támogatása, a sétálóövezeteket kialakítása, a dugódíj bevezetése, vagy a pályakezdők segítése bérlakások építésével, szociális lakásügynökséggel.

A politikus szerint a Fidesz mindezzel ellentétesen cselekszik, és csak a kiváltságosoknak segít. Kanász-Nagy Máté szerint olyan kormányra van szükség, amely nem kevesek érdekét képviseli, és „alapelvvé kell tenni”, hogy minden család fontos, és minden gyermek egyformán számít.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »