Gumikesztyűkkel szélhámoskodott veszélyhelyzet idején egy debreceni cég ügyvezetője – a becsapottak pénzét anyja számlájára utalta

Gumikesztyűkkel szélhámoskodott veszélyhelyzet idején egy debreceni cég ügyvezetője – a becsapottak pénzét anyja számlájára utalta

Gumikesztyűkkel szélhámoskodott veszélyhelyzet idején egy debreceni cég ügyvezetője – a becsapottak pénzét anyja számlájára utalta

A kormányrendelettel kihirdetet veszélyhelyzet idején a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges védőeszközökkel összefüggésben követhetett el több tízmillió forintos csalást – még tavaly – egy debreceni cég ügyvezetője. Az illetékes rendőrkapitányság nyomozást rendelt el az ügyben. A károsultak a pénzükre várnak, valamint arra, hogy történjen végre valami érdemleges esemény a büntetőeljárásban.

2020. április 23-án egy budapesti székhelyű gazdasági társaság vállalkozói szerződést kötött a debreceni Maximus Factum Kft.vel 7 570 doboz gumikesztyű leszállítására. A megrendelő a vételár 50 százalékát, 5 228 000 forintot átutalta előlegként a vállalkozó számlájára. Másnap, április 24-én a Maximus Factum Kft. ügyvezetője, T. Roland azzal hívta fel a budapesti cég ügyvezetőjét, Tompó Attilát, hogy egy megrendelő lemondott egy szállítmányt, így további – akkoriban hiánycikknek számító – gumikesztyűk megvásárlására van lehetőség, amennyiben azokra azonnal szerződést kötnek. Így született a második megrendelés, amelyhez kapcsolódóan újabb, ezúttal 5 733 000 forint vételárelőleg átutalására került sor a megrendelő részéről. Tehát – két tételben – összesen 11 millió 260 ezer forint érkezett a fővárosi társaságtól a gumikesztyűs kft. számlájára.

„A cégem hangtechnikai eszközöket értékesít, illetve rendezvényszervezéssel foglalkozik, de a koronavírus-járvány miatt a vállalkozásom veszélybe került. Ezért gondoltam arra, hogy patikahálózatoknak szerzek be gumikesztyűket” – magyarázta a Privatkopo.hu-nak Tompó Attila. „A Maximus Factum Kft.-t, illetve annak ügyvezető-tulajdonosát egy ismerősöm ajánlotta, és az elején minden rendben lévőnek tűnt.”

De csak néhány napig. Ugyanis a lekötött és megelőlegezett szállítmányok nem érkeztek meg a szerződésben megjelölt határidőig. T. Roland különböző mesékkel „hintáztatta” Tompót, újabb és újabb történetekkel állt elő, miért nem tudja teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségét.

2020. május 6. napján született egy közjegyzői okirat, amelyben a Maximus Factum Kft. ügyvezetője tartozáselismerő, fizetésre kötelezettséget vállaló nyilatkozatot tett. A közokiratban T. Roland kijelentette, hogy „a szerződésben foglalt és a termékek átadására vonatkozó kötelezettségét nem teljesítette, a bankszámlájára átutalt összesen 11 260 456 forint összeget a bankszámláján történt jóváírást követően készpénzben kivette, és az összeggel sajátjaként rendelkezett. (…) A tartozást elismeri, azt sem jogalapjában, sem összegszerűségében nem vitatja.”

Hírdetés

A Maximus Factum Kft. ügyvezetője közokiratban ismerte el: a banszámlájára utalt összegekkel a sajátjaként rendelkezett

„Természetesen visszakértem a pénzemet. T. Roland hónapokig hitegetett, és mivel többször kellett azonnal Debrecenbe utaznom, egy idő után barátoknál aludtam, majd albérletet vettem ki, szinte odaköltöztem” – közölte a becsapott cégvezető.

Az átvert férfi egy idő után feljelentést tett a Debreceni Rendőrkapitányságon, ahol megtudta, nem ő az egyetlen olyan személy, akinek problémája van a Maximus Factummal.

2020. augusztus 4-én elrendelték a nem teljesítő vállalkozás felszámolását, és az már az eljárás legelején kiderült, hogy cégnek nincs egy vasa sem, a bankszámláját teljesen „kitakarították”, noha a bizonylatok szerint jelentős összegnek, több százmillió forintnak kellene lapulnia a társaság házipénztárában, így a becsapott megrendelőknek gyakorlatilag semmi reményük arra, hogy visszakapják a pénzüket.

A bűnügyi portál három olyan társaságról tud, amely fizetett a megrendelt védőeszközökért, ám nem kapott semmit, ezért hitelezői igényt jelentett be a felszámolónál, összesen mintegy 36 millió forint értékben. Úgy tudni, a megkárosítottak tényleges száma ennél nagyobb lehet, azonban többen eltekintettek attól, hogy jogi úton szerezzenek érvényt követelésüknek.

„Kártyázzam kifelé a pénzeket a számlákról” (Részlet a rejtett technikával rögzített hangfelvétel leiratából)

A Privatkopo.hu birtokába került egy hangfelvétel, valamint annak szöveghű leirata. 2020 szeptemberében a Maximus Factum Kft. egyik károsultja beszélgetést kezdeményezett T. Rolanddal, a találkozón elhangzottakat rögzítette. A hanganyagból kiderül, hogy a férfi a cége számlájára befolyt összegeket – csődbűncselekmény gyanúját felvető módon – anyja számlájára utalta tovább, ahonnan kártyával vett le különböző összegeket. „Azzal a normálisakat lerendezem, aztán utána a rendőrségen beraktam a törölközőt. Büntetlen előélettel beismertem, amit tettem, gyorsított eljárásban fogok csak két és fél évet felfüggesztetten kapni. Elfogadom, és onnantól kezdve nem tudnak mit csinálni velem” – mondta beszélgetőpartnerének. (A Privatkopo.hu megjegyzése: a hangfelvételt Tompó Attila átadta a bűncselekményt vizsgáló rendőröknek.)

„Mosómedvék”, sms kódos trezorok, boríték a Malomparknál (Részlet a rejtett technikával rögzített hangfelvétel leiratából)

Az ügyben a Debreceni Rendőrkapitányság jelentős kárt okozó csalás miatt folytat nyomozást. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a bűnügyi portál megkeresésére azt közölte, hogy „folyamatban lévő büntetőeljárásról nem adunk tájékoztatást”. Így a nyomozó hatóság a lap arra a kérdésére sem válaszolt, hogy a bűncselekménnyel okozott kár megtérülésének biztosítása érdekében történt-e rendőri intézkedés.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »