Gubíkék levelet írnak Pellegrininek – A Magyar Szövetség új elnöksége megkezdte a szakmai munkát

Gubíkék levelet írnak Pellegrininek – A Magyar Szövetség új elnöksége megkezdte a szakmai munkát

Csütörtökön tartotta első ülését a Magyar Szövetség újonnan megválasztott országos elnöksége. Közölték, szakmai politizálásba kezdenek.

Mint a Körképnek küldött nyilatkozatukban írják, szeretnének példát mutatni a korszakváltásban, ezért magas színvonalú szakmai politizálást hirdetnek. Meghatározták azt is, hogy melyik elnökségi tag milyen szakterületért lesz felelős.

Ennek részleteit ugyan nem közölték, a Körkép.sk azonban kérte a szakterületek névleges leosztását.

Magyar Szövetség: Pellegrini vétózza a konszolidációs csomagot

Ami a kormány politikáját és a közösségi és kisebbségvédelmi témákat illeti, a Magyar Szövetség elnöksége a konszolidációs csomaggal kapcsolatban fogalmazott meg véleményt.

„A kormány konszolidációs csomagja ügyében elutasítja a párt a lakosság anyagi terheinek növelését. Az elnökség tudatában van az ország gazdasági állapotának, ám megdöbbentőnek ítéli, hogy a kormány eközben önmagán nem óhajt takarékoskodni. Az elfogadott tranzakciós adó a lakosság mellett az összes intézményünket sújtja, még azokat is, amelyek jótékonysági céllal működnek. A tranzakciós adó „láncolata” végeredményben több százalékkal növelheti az inflációt. A felsorolt okok miatt a Magyar Szövetség levélben kéri Peter Pellegrini köztársasági elnököt a parlament által elfogadott törvény vétózására. Üdvözöljük ugyanakkor, hogy Pellegrini elnök már alá is írta a Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor) pénzkeretének 8,3 millió euróról 8,8 millióra növelését”

– írják.

Mint ismert, a tranzakciós adó tervezete 0,4, illetve 0,8 százalék. Hogy ebből hogy lehet a Magyar Szövetség szakmai meglátása szerint több százalékos infláció, azt szakmailag egyelőre nem fejtették ki.

Megőrizni a középiskolai hálózatot

Hírdetés

Az oktatási reform középiskolákat érintő része, és a magyar középfokú intézményekre mért várható hatása miatt a párt elnöksége a közeljövőben találkozót kezdeményez a magyar tannyelvű iskolák vezetőivel.

Az új elnökség figyelemmel követi az új rimaszombati kórház építését és elvárja, hogy valós tartalommal töltsék meg az ezzel kapcsolatos ígéreteket.

A Magyar Szövetség vállalta, hogy október, az idősek hónapja apropóján megvizsgálja az idősek otthoni, illetve intézményi gondozása közti pénzügyi különbségeket. Mint írják,

„a szociális rendszer ugyanis kevesebbet fordít az otthoni ápolásra, mint az intézeti ellátásra, aminek fordítva kellene lennie, ösztönözve az otthoni ápolást.”

Gyakornoki program fiataloknak

A Magyar Szövetség nyitni kíván az ifjúság felé, ezért „a pártszékház mindennapi munkáját kísérő feladatok elvégzésére gyakornoki programot hirdet nagykorú fiatalok, elsősorban Pozsonyban élő magyar egyetemisták számára”.

A magyar párt üdvözli a Focus ügynökség legutóbbi, Magyar Szövetségnek mért 5,2 százalékos támogatottságát is.

„A közvélemény-kutatások bűvölése helyett a szakmaiságban és az elvégzett munkában hiszünk, mert ezek eredménye tartósabb, mint egy-egy felmérésé”

– zárul a nyilatkozat.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »