Gröhling: Szóba kerül a magasabb tanítói fizetés is

Gröhling: Szóba kerül a magasabb tanítói fizetés is

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter szerint nem a koalíción belüli erőeloszlás a lényeg, hanem az, hogy továbbra is 92 olyan képviselő van, aki támogatja Eduard Heger kormányát. A miniszter ezt a szlovák közszolgálati rádió hétvégi vitaműsorában jelentette ki arra reagálva, hogy a Za ľudí pártból többen átpártoltak a liberális SaS-hez.

A miniszter szerint a koalíciós szerződés esetleges megnyitását illetően a kormányfő szava lesz a döntő. Vitapartnere, Erik Tomáš (független, a parlamenten kívüli Hlas-SD) képviselő szerint a legtisztább megoldás az lenne, ha a kormány a változások után átalakításon esne át, és újfent bizalmat kérne a parlamenttől.

Gröhling megismételte, hogy az SaS szerint Mária Kolíková igazságügyi miniszternek, akit „reformtigrisnek” nevezett, hivatalban kell maradnia,

de támogatják Veronika Remišovát is a koalíción belül. Szerinte Kolíkovának abban az esetben kell csak a koalíciós tanács ülésein részt vennie, ha egy őt érintő szakmai témát vetnek fel.

Hírdetés

Tomášnak azonban nem tetszik Kolíková hivatalban maradása, szerinte be kellene tartani a koalíciós megállapodást. A miniszter asszony leváltására azonban „ténybeli és szakmai okokból” nyújtottak be indítványt.

A miniszter a vitaműsorban beszélt a bezárt osztályokról is. Mint mondta az iskolák 75 százalékából rendelkezésre álló adatok alapján a múlt héten 130 osztály volt bezárva.

A megszakított tanítás több mint 9000 gyermeket érintett. Az őszi szünet után újra kell gondolni az iskolai tesztelések módját, és a tanítók fizetésének esetleges emelése is szóba kerül.

Gröhling lehetségesnek tartja azt is, hogy közvetlenül az iskolákban valósuljon meg az oltás. A kísérleti program a besztercebányai régió kiválasztott iskoláiban valósul meg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »