Gröhling szerint a 21. századi oktatás bevezetése a célja a most induló tanügyi reformnak

Gröhling szerint a 21. századi oktatás bevezetése a célja a most induló tanügyi reformnak

Indul a tanügyi reform, a cél átvezetni az oktatást a 21. századba – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling oktatási miniszter, és hozzátette, a változások alapja a parlament által elfogadott három törvény, az oktatásról, a pedagógusokról és iskolai szakdolgozókról, valamint a szakképzésről szóló törvény módosítása.

A törvénymódosítások nyomán lehetővé vált az oktatás tartalmi megváltoztatása, a jelentős digitalizáció, az inkluzív oktatás előmozdítása és a pedagógusképzés színvonalának emelése.

„Komoly reformok elé nézünk a következő hónapokban. Módosul a tanterv – ezen már több mint 300 pedagógus és oktatási szakember dolgozik –, emeljük a pedagógusképzés színvonalát, illetve átültetjük a gyakorlatba a helyreállítási tervben szereplő beruházásokat és reformterveket. Sok változást már bevezettünk, és fokozatosan vezetjük be a további módosításokat is” – mondta Gröhling.

Hírdetés

Az oktatási reform fő célja, hogy amit az iskolában megtanulnak a gyerekek, azt a gyakorlatban, a mindennapi életben is használni tudják. A miniszter tájékoztatása szerint a tantervet a kor követelményeihez igazítják, és nem a lecke bemagolása lesz a lényeg, inkább a készségek, a kritikai gondolkodás, a digitális, a környezetvédelmi és a pénzügyi felkészültség fejlesztésére helyeződik át a hangsúly.

További változás a pedagógusképzés színvonalának emelése. A miniszter elmondta, hogy a pedagógusképzést főleg civilek és pedagógiai szakemberek végezték, ezért ezt a törvénymódosítás most lehetővé teszi, és a pedagógusokat többé nem hivatalnokok, hanem gyakorló tanárok fogják képezni. Ebből a célból 40 regionális központot hoznak létre, kettő már meg is alakult.

Új, digitális koordinátori pozíciót alakítanak ki, hogy a pedagógusok és a diákok is elsajátíthassák a digitális technológiák használatát és alkalmazzák ezeket a tanítási órákon. A pozíciót már tesztelik, 414 iskola jelezte az érdeklődését. Változások lesznek a hátrányos helyzetű tanulók rendszerszintű támogatásában is. A törvény meghatározza az inkluzív oktatás fogalmát. Az oktatási miniszter elmondta, a rendszer reformjának köszönhetően könnyebben elérhető lesz az iskolások számára a szaktanácsadás.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »