Gröhling idén augusztusra is iskolába küldené a gyerekeket

Gröhling idén augusztusra is iskolába küldené a gyerekeket

Tavaly nyáron mintegy 250 iskola fogadta a koronavírus-járvány miatt az iskolából kimaradt diákokat. Az oktatási minisztérium szerint a projekt idén is megismétlődik, ráadásul úgy fest, még több diákkal. 

Mivel a tárcát a tavalyi évben több bírálat is érte a nyári iskola megszervezése miatt, idén más utat választanak. A szakértők korábban arra figyelmeztettek, épp azok a diákok maradnak ki az augusztusi tanításból, akiknek a legnagyobb szükségük lenne a felzárkóztatásra. Gröhling tavaly júniusban azt ígérte, félmillió eurót oszt szét a programban résztvevő iskolák között, de a Szlovákiában található mintegy 2500 intézmény közül mindössze 244 iskola jelentkezett a programba. A tervezett félmillió euróból, emiatt, a minisztérium csak 375 ezret osztott szét.

Bírálói szerint a programot rosszkor, ráadásul eleve későn hirdették meg. Sokan azt nehezményezték, miért éppen a tanév végén, amikor az iskolaigazgatók eleve túlterheltek, kellett még ezzel is foglalkoznia az intézményvezetőknek. 

Nagyjából két hetük volt arra ,hogy felmérjék, hány diákra számíthatnak, illetve mely pedagógusok vállalják a nyári tanítást. 

Hírdetés

A terv az volt, azokat a diákokat ültetik vissza az iskolapadba, akik nem tudtak az online oktatásban részt venni. A tárca becslései szerint nagyjából 106 ezer diákról volt szó, közülük mindösszesen 8553-an mentek végül augusztusban is iskolába.

Az értesülést közlő HNOnline azt írja, az oktatási tárca idén nyáron a hátrányos helyzetű, rossz anyagi háttérrel rendelkező diákokra helyezi majd a hangsúlyt.

A szakértők szerint ezzel egy probléma van, egyelőre semmi adatuk nincs arról, a második hullám idején, ősszel és most tavasszal hány diák vett részt az online oktatásban.

A tárca előzetes tervei alapján idén már május elején megszólítják az igazgatókat, intézményvezetőket, s a tervek szerint most is legalább 400 ezer eurót szánnak a projektre. 

A porált által megkérdezett oktatási szakember szerint ez a pénz kevés lehet, hiszen ahhoz, hogy értelme is legyen, a nyári iskolának legalább öt hétig kellene tartania, ehhez viszont több pénzre van szükség.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »