Gröhling: Egyelőre marad a távoktatás, egy hét múlva talán az alapiskolák első két évfolyama visszatérhet az iskolapadba

Gröhling: Egyelőre marad a távoktatás, egy hét múlva talán az alapiskolák első két évfolyama visszatérhet az iskolapadba

Gröhling elismerte, hogy a jelenlegi járványhelyzet nem túl jó,m ezért hétfőtől az alap- és középiskolák is távoktatásra állnak át. Csak az óvodák és a napközik nyithatják meg kapuikat, de csak a kritikus infrastruktúrában dolgozók gyermekei számára. Hétfőtől napközisek étkezdéi is működhetnek.

Az oktatási tárca az egészségügyi minisztériummal és a közegészségügyi hivatallal fog tárgyalni a hogyan továbbról. A fő kérdés az, hogy mennyi évfolyam kezdheti meg az iskolai oktatást, és milyen feltételekkel. Gröhling azonban azt is elismerte, hogy mivel az ország egész területét a feketezónába sorolja a járványszemafor (ez a legmagasabb veszélyhelyzeti fokozat), csak az óvodák és az alsótagozatos évfolyamok újraindulása jöhet szóba.

A miniszter szerint azonban a felsőtagozatos és a középiskolás diákoknak is vissza kellene már térniük az iskolapadba.

Azt elárulta, hogy az egyetemek anyagi segítséget és teszteket is kapnak, hogy legalább az elsőéves hallgatók visszatérhessenek az előadótermekbe, majd fokozatosan a többi évfolyam is csatlakozhatna.

Hírdetés

Az iskolák újraindításának egyik feltétele valószínűleg a gyermekek, a szülők és az iskolák alkalmazottainak tesztelése lesz. A miniszter szerint szerint lehet, hogy önkéntes lesz, de az is lehet, hogy akik nem teszteltetik magukat, nem vehetnék részt az “élő” oktatási órákon

Gröhling jelezte, hogy a minisztérium támogatja a mobil mintavételi helyszínek létrehozását, és a “gurgulázós” mintavételi módszer bevezetését is – ez utóbbinál nincs szükség egészségügyi dolgozó jelenlétére. A módszert “igen kényelmesnek” nevezte, és előnyösnek tartja, mert lehetővé teheti, hogy a felsőtagozatos évfolyamok is visszatérhessenek a normális tanítási órákhoz.

Grühling saját bevallása szerint javasolni fogja az egészségügyi miniszternek, hogy a tanárok a tervezettnél korábban kapjanak oltást. Az oltási terv szerint a pedagógusok a vakcinázás harmadik fázisában kapnák meg az első adagot. Gröhling ezt előrehozná, főleg az óvodákban, speciális oskolákban dolgozóknál és az 50 év feletti pedagógusoknál.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »