Ghinea: nem tiltja be a PNRR a fával való fûtést! Ez a „politikába ejtõernyõzött szekuscsemeték” hazugsága!

Ghinea: nem tiltja be a PNRR a fával való fûtést! Ez a „politikába ejtõernyõzött szekuscsemeték” hazugsága!

Cristian Ghinea volt európai alapokért felelős miniszter szerint a PSD hazugságokat terjeszt. Most például azt, hogy az EU által finanszírozott Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) szerepel a fával való fűtés 2023-tól való betiltása..

Az USR-s politikus azt állítja, hogy a szociáldemokraták valójában az európai pénzből megvalósuló reformokat akarják szabotálni, ezért dobnak ilyen információkat a nyilvánosság elé.

A valódi tét a famaffia sorsa

„Ez a napi álhír a PNRR-ről. A PSD azt állítja: ‘A PNRR-vel betiltjuk a fafűtést’. Ez egy gyakori hazugság. A román államnak csökkentenie kell az illegálisan kivágott fa mennyiségét, és más fűtési módszerek használatát kell ösztönöznie. Ösztönöznie. Még azt sem határoztuk meg, hogy melyik módszert – fejtegette Ghinea.

Számítunk az új technológiák kifejlesztésének felgyorsulására. De szó sincs tilalomról. Olyan PNRR-t alkudtunk ki, amely tekintettel van az országban uralkodó valós állapotokra. Ne hallgassanak a politikába ejtőernyőzött szekuscsemetékre! A PSD kétségbeesett törekvése a PNRR szabotálására azt mutatja, mennyire gyűlölik az európai pénzt, amelyek folyósítását a reformoktól és a korrupció elleni küzdelemtől tették függővé.

A PNRR-ben ehelyett olyan informatikai rendszer szerepel, amelyekkel nyomon követhetjük az erdőkből származó faanyagot. Minden köbméter fáról tudni fogunk, élőben, műholdon keresztül követhetjük majd. Ez hatalmas csapás a régi politikai osztályra, mely a famaffiával kéz a kézben jár. A PNRR révén megállítjuk az illegális erdőirtást, épp úgy, ahogyan a polgármesterek különnyugdíjainak folyósítását is leállítottuk.”

Hírdetés

A volt miniszter egyébként Victor Negrescu PSD-s EP-képviselő egyik bejegyzésén háborodott fel, aki szerinte „szégyentelenül hazudik”.

„Gondolkodom a hónap bolondja díjon megalapításán. Komoly jelölt volna rá ez a brüsszeli fickó, aki egész évben PNRR-szakértőként tüntette fel magát, de álhíreket terjesztett.

Most arra kéri az Európai Bizottságot, hogy mondjon le a fafűtés 2023-as betiltásáról. Ez ostoba hazugság, az PNRR-ben nincs ilyen. Vajon ez a bejegyzés megállítja a sarlatánt abban, hogy tovább terjessze ezt az ostobaságot? Nyilvánvalóan nem, az illető tudja, hogy hazudik, tudja, hogy mi tudjuk, hogy hazudik, de szégyentelenül csinálja tovább” – dohogott a volt miniszter.

Ghinea emlékeztetett arra, hogy dolgozik az „Olyan országot akarok, mint a külföld” (Vreau o țară ca afară) elnevezésű szerveződésen, amelynek keretében egy olyan platformot is elindít, amelynek révén nyomon lehet követni, hogy mi történik a PNRR-vel és jelenteni lehet, ha gondok vannak.

„Lesz egy rovatunk az álhíreknek is Akinek egy információ gyanús, és szeretné leellenőrizni, kérjük, írjon nekünk a [email protected] címre” – tette hozzá az USR politikusa.

Egyébként az, hogy nem terveznek ilyen jellegű tiltást, abból is látszik, hogy Klaus Johannis nemrég két olyan törvényt hirdetett ki, amelyek a tűzifa áfájának 19%-ról 5%-ra történő csökkentéséről rendelkeznek a magánszemélyek, valamint az iskolák, kórházak, orvosi rendelőintézetek és szociális ellátóegységek számára.

Az egyébként a PSD által kezdeményezett törvényeket november 9-én fogadta el a parlament.

Romániában több mint 3,5 millió háztartás fűt fával, ami a háztartások 45%-át teszi ki. (spotmedia.ro, hírszerk.)

Fotó: Cristian Ghinea/Facebook


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »