Gálfi Árpád: a nemzeti hovatartozás senkit nem jogosít fel arra, hogy bûncselekményt kövessen el

Gálfi Árpád: a nemzeti hovatartozás senkit nem jogosít fel arra, hogy bûncselekményt kövessen el

Részletes közleményben reagált Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere a Facebookon az Magyar Polgári Párt (MPP) helyi szervezetében a hétfői közgyűlésen kirobbant botrányra, illetve tisztázta néhány részletét annak a szejkefürdői közbeszerzési eljárásnak, ami miatt többen is neheztelnek rá a pártjában.

A polgármester szerint nyílt titok volt, hogy már több mint egy éve a személye és a helyi 7 tagú elnökség 4 tagja között – akiket leggyakrabban Szász Jenő embereiként szokott emlegetni a média -, egyre feszültebb a légkör. Gálfi szerint érezte, hogy készül ellene valami, amikor a kritikusai 17 új tag felvételét kérték a helyi szervezetbe. „Nem akadékoskodtam a 17 személyt illetően, pedig láttam, hogy valami készül ellenem, hiszen az új 17 tagú csoport többségében olyan személyeket tartalmazott, mint a Pethő család vállalkozásainak alkalmazottai, vagy éppen az RDE (a helyi hulladékgazdálkodási vállalat – szerk.) volt igazgatója, akivel a csurgalék és az óriási mennyiségű ideszállított szemét miatt nyilvános konfliktusaim voltak” – írja.

Nehezményezi ugyanakkor, hogy a helyi és megyei elnökség nem fogadta el annak a 117 új tagnap belépési szándéknyilatkozatát, amelyet, mint fogalmaz, ő hozott. „Egyetlen alaptalanul kifogásolt tag miatt további 116 személlyel sem értettek egyet. Talán az is fontos lehet, hogy az egyetlen kifogásolt személy nem más, mint az MPP-EMNP koalíció és a személyem 2016-os kampányfőnöke, akinek munkájával választásokat nyertünk. Ők azt az embert nem szeretnék MPP tagnak tudni, akinek segítségével választást nyertek. Ez sok mindent elárul arról, hogy hol tartunk és talán arról is, hogy ez kinek lehet az érdeke” – tette hozzá, de ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a megyei elnökség a hétfői közgyűlésig nem tartott elnökségi ülést, így nem volt lehetőség törvényesen sem a 17, sem a további 117 tag felvételi kérelmét elbírálni akár pozitívan, akár negatívan.

Hírdetés

Mint megjegyzi, a hétfői közgyűlésen ennek ellenére mégis megjelent a 17 új tag, akik vélemény szerint törvényesen nem is voltak tagjai az MPP-nek, de a Szász Jenő-féle érdekcsoport és Mezei János, az MPP országos elnöke erőltette a személyek maradását. Majd lényegében megismétli, amit már a keddi bejegyzésében is részletezett, hogy a közgyűlés hivatalos meghívójában két napirendi pont volt, ez az elnöki és az elnökségi tagok beszámolója, amelyeknek az elhangzása után lezártnak tekintette a közgyűlést, a jegyzőkönyvet lezárta és a tagság egy jelentős részével együtt elhagyta az üléstermet. A közgyűlésen maradt emberek által szervezett tisztújítást, az állítólagos leváltását pedig teljesen törvénytelennek tartja.

Ezek után Gálfi az MPP közleményére reagált, amelyben azt állították, hogy feljelentette az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA) több munkatársát és több helyi céget. Gálfi szerint ez mondvacsinált, aljas rágalmazás, amit visszautasít, majd részletezi, hogy szerinte miként történtek az események.

„A tavalyi évben felfedtem egy gyanús közbeszerzési eljárást a hivatalon belül, amelyet a hivatali szakbizottság elé terjesztettem kivizsgálásra. A bizottság jegyzőkönyvbe foglalta a megállapított tényeket és elengedhetetlennek tartotta az illetékes szervek értesítését, kivizsgálás kérését. Magyarul: személyemre hárult a felelősség, hogy értesítem-e az illetékes szerveket, vagy nem. Amennyiben nem értesítettem volna, akkor bűnpártolással, cinkossággal lettem volna vádolható, és természetesen ezen felül egy óriási anyagi kár visszafizetése is engem terhelt volna, amit a közpénz gyanús elköltése közben okoztunk volna a városnak. Nem személyeket és nem cégeket jelentettem fel, hanem egy közbeszerzési ügy kivizsgálását kértem, ennek a projektnek az iktatószámával és megnevezésével. A dosszié teljes tartalmában valóban ott van mellékletként a Közbeszerzési internetes oldalról (SEAP) is bármikor letölthető anyag, amelyben szerepelnek az árajánlatot adó cégek (nyertes is, vesztesek is) és az elbíráló bizottság tagjainak nevei, de ez nem ellenük szóló feljelentés, hanem egy ügy kivizsgálásának kérése. És ezt a kivizsgálást nem magánszemélyként, hanem egy szakbizottság által készített jegyzőkönyv által kötelezve, polgármestereként kellett megtegyem” – írja Gálfi, majd azt is megjegyzi, hogy az bizottság által felelősnek tartott személy neve külön szerepel a jelentésükben, aki már nem is dolgozhat emiatt a hivatalban.

Nem értek egyet azokkal a lelki zsarolásokkal, melyek szerint magyar a magyart nem jelenti fel román hatóságnál. Én egy felderített visszaélést, korrupció-gyanús ügyet nem tudok máshol orvosolni, mint a román hatóságoknál, ameddig Romániában élünk. Nem gondolom, hogy a nemzeti hovatartozása, a magyarsága bárkit is feljogosít arra, hogy kétes, gyanús ügyeket, vagy bűncselekményeket nézzünk el neki.” – írja a polgármester, aki szerint ez csak a politikai csatározásokhoz jön jól az ellenfeleinek, akik hatásvadász módon pár sort kiragadnak a teljes anyagból, és teljes igazságként próbálják elhitetni a közvéleménnyel.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »