Fúvóstalálkozó Barátoson

Fúvóstalálkozó Barátoson

A barátosi Ferencz Ernő Református Fúvósegylet vasárnap ötvenedik alkalommal szervezte meg a fúvószenekarok hagyományos találkozóját, amelyen a házigazda-zenekar mellett a kézdivásárhelyi, rétyi, székelykeresztúri és szentkeresztbányai rezesbandák műsorát hallhatta a református templom Erzsébet kertjébe összesereglett nagyszámú közönség.

A rezesbandák felvonulása után a templomkert szabadtéri színpadán rögtönzött szószékről Szőcs Endre helyi református lelkipásztor hirdetett igét. Feltette a kérdést, hogy mi a különbség vagy mi éppen a hasonlóság a prédikáció és a muzsika között? „Arra jutottam, hogy míg a prédikáció főleg az értelemre hat, addig a zeneszó az érzelmeket mozgatja meg leginkább. És hogyha ebben az értelemben nézzük a mai napot, akkor a teljes ember meg van szólítva értelmi és érzelmi szinten egyaránt” – mondta a tiszteletes, majd röviden ismertette a Ferencz Ernő Református Fúvósegylet fúvószenekarának történetét.

Hírdetés

A rezesbandát 1913-ban Ferencz Ernő karmester alapította, voltak nehéz időszakai a második világháború és a rendszerváltás előtt, de minden megpróbáltatás ellenére folyamatosan működött. Sikerei említésre méltóak, 1934-ben Sepsiszentgyörgyön 15 zenekar közül fúvós kategóriában aranyérmet nyertek, és ők vitték el a Székely Nemzeti Múzeum serlegét. Ezek után jó híre ment el a zenekarnak, amelyet fellépések és további díjak, elismerések követtek az évtizedek során. Az 1958-ban elhunyt Ferencz Ernő karmesternek egészen az 1970-es évekig nem volt utódja a vezetői székben, de ha nehézkesen is, a zenekar működött, majd Kelemen József sepsiszentgyörgyi tanár – Barátos szülöttje – 1970 februárjában elvállalta a zenekar vezetését. Több mint három évtizedig volt lelkes, nagyra becsült vezetője a fúvószenekarnak. A rendszerváltás után pár évvel új karmester kezébe került a vezérlő pálca, Kelemen Szilárd sepsiszentgyörgyi zenetanár vette át az irányítást. 2017. második felében új karmester érkezett, Szántó Zsombor, aki jelenleg is vezeti a zenekart.

Tánczos Szabolcs polgármester köszöntőjében méltatta a zenekar tevékenységét, hangsúlyozva a kiváló együttműködést az önkormányzat és a fúvósok között. Mint mondta, nincs olyan rendezvény a községben, amelyről a fúvószenekar hiányozna. Az önkormányzat támogatásával az utánpótlásképzés is folyik, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola tanárai hetente két alkalommal zenei tanfolyamokat és gyakorlatokat tartanak a helyi iskolában.

A polgármester beszéde után a szárnyaikat bontogató barátosi gyermek-fúvószenekar rövid fellépésével/bemutatkozásával kezdetét vette a felnőtt zenekarok seregszemléje, amelyen klasszikus és könnyűzenei átiratokat, népdalfeldolgozásokat és magyar indulókat halhatott a közönség.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »