Furcsa: Orbán háborús helyzetben menti fel a védelempolitikáért felelős helyettes államtitkárát

Furcsa: Orbán háborús helyzetben menti fel a védelempolitikáért felelős helyettes államtitkárát

A tegnap este, március 30-án megjelent Magyar Közlönyben van egy furcsa, Orbán Viktor által aláírt határozat. Ebben a miniszterelnök szűkszavúan közli:

„a  honvédelmi miniszter javaslatára – Németh Gergelyt, a  Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkárát e  tisztségéből – más fontos megbízatására tekintettel – 2022. március 31-ei hatállyal felmentem”. 

Orbán Viktor döntése, illetve a „más fontos megbízatás” nincs részletezve a határozatban.

Az ugyanakkor kérdéseket vet föl, hogy március 23-án Németh Gergely, mint a honvédelmi tárca (HM) helyettes államtitkára vett át kitüntetést a francia nagykövet rezidenciáján. Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete a Nemzeti Érdemrend lovagi fokozatát adta át neki. Köszönőbeszédében nem beszélt új feladatról. Németh Gergely válaszbeszédében azt emelte ki, hogy

„az elmúlt évek áldozatos és kölcsönös erőfeszítéseinek köszönhetően – a mostani megváltozott biztonsági helyzetben – Magyarország és Franciaország egymás erős szövetségesei”

Hírdetés

– valamint hozzátette: a két ország együtt dolgozik az Európai Unióban, a NATO-ban, a közös kiképzéseken, a közös missziókban, továbbá a fegyverrendszerek üzembe állításán is.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Honvédelmi Minisztérium Facebook-oldala alapján David Hogan-Hern, a brit védelmi minisztérium védelempolitikai igazgatójának meghívására, Németh Gergely alig egy hete, március 24-25-én még kétnapos látogatásra érkezett Londonba. A beszámoló szerint a találkozó kiemelt témái az orosz-ukrán háború, a NATO aktualitások, valamint a kétoldalú védelmi kapcsolatok voltak.

A tárgyalások margóján a védelempolitikai igazgatók egy olyan szándéknyilatkozatot írtak alá, amely tovább mélyíti az eddig is szoros kétoldalú kooperációt a két nemzet között, és lehetőséget teremt a további együttműködési területek beazonosítására – írta a honvedelem.hu.

Ezek alapján meglepő, hogy 5 nappal később Orbán Viktor felmenti posztjáról az államtitkárt. 

Kérdéseinket elküldjük a Honvédelmi Minisztériumnak, remélhetőleg, kiderül, mi szükség volt a váratlan lépésre. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »