Nehogy elmenjen a brüsszeli hajó!

Nehogy elmenjen a brüsszeli hajó!

Úgy tűnik, az utóbbi időben komoly divat lett a Felvidéken nem magyar pártra szavazni. Amikor a magyar pártok még egymással civakodtak, némileg érthető is volt a kiábrándultság belőlük, de most, amikor már csak a Magyar Szövetség maradt talpon, a többiek lekoptak, elkoptak, érthetetlen ez az elfordulás! 

Kérdés, miért lettek egyszeriben annyira vonzóak a szlovák pártok a magyarok számára? Mennyivel demokratikusabbak, európaibbak, szavahihetőbbek? Vajon többet tudnának nyújtani a felvidéki magyaroknak az EP-ban a Magyar Szövetségnél és közvetlen partnereinél? Vagy egyre kevesebb felvidéki embert érdekel már a nemzeti hovatartozás szerinti politizálás? Hiszen Európában vagyunk, nem pedig az anyaországban!  

Nincs elfogadható magyarázat arra, hogy a hírek szerint a felvidéki magyaroknak csak 36 százaléka tervezi a Magyar Szövetségre leadni a voksát az európai parlamenti választásokon. Feladtuk? Megdöbbentő és elkeserítő az a telefonos felmérés, amelyet az AKO ügynökség végzett ezer ember megkérdezésével 2024 május 7-14-e között.​

A felmérés állítólag azt is kimutatta, hogy a felvidéki magyarság 2/3-a már szlovák pártot favorizál, illetve közömbös a választások iránt!

Felerősödtek tehát újra a szirénhangok, és mi megint elfelejtettük magunkat kikötni az árbócrúdhoz!

Érdekesek a napvilágra került hírhez fűződő egyes kommentek! „Én se fogok magyar pártra szavazni!” Hogy miért, azt persze nem írja, csak sodródik a divathullámmal!  No komment! „Szavazz mindenkire, csak a liberálisokra ne!” Vagyis az ideológiai álláspontnak szerinte felül kell írnia a nemzetit: a szlovák konzervatívokat kell támogatni a liberálisokkal szemben akár a magyar párt rovására is. Mintha az etnikai párt nem is tartozna a konzervatív értékrendhez. „Hitelüket vesztették.” Hol, mikor? „Én például egy csepp olyan sört sem innék meg, amit bárki megpolitizál.” Nem is a sörben van az igazság! „A szemét liberálisok nyakára a rohadt fasisztákat kell ültetni. A többi mind gyenge láncszem.” Ja, így már világos, mint a sör….

Hírdetés

Még a Fico-elleni merénylet előtt, május 7. és 14. között készített közvéleménykutatásból persze nemcsak az derült ki, hogy

a Magyar Szövetség a június 8-án esedékes EP-választások kapcsán 3,7 százalékon áll, hanem a Progresszív Szlovákia fölénye (25,6%), a Smer és a Hlas megtorpanása (17,6%, 14,4%), a balliberális oldalon a legkonzervatívabb ellenzéki erő, a KDH jó szereplésének előrevetítése (7%), valamint a parlamenten kívüli Republika megugrása (8%).

Nem tudni egyelőre, hogy milyen hatást gyakorol majd a Fico elleni merénylet az EP-választásra. A gyilkossági kísérlet persze sok mindent átírhat, az ellenzéki uszítás, amely a tragikus helyzetet eredményezte, könnyen a visszájára fordíthatja a június 8-ai történést, de csak a szlovák oldalon, a Magyar Szövetséget ez most annyira nem érinti. Sőt, a felvidéki magyar szavazó úgy érezheti, hogy szavazatával hozzájárulhat a szlovák konzervatív-liberális oldal meccsének eredményéhez. Persze, ezt megtehetné a Magyar Szövetségre leadott szavazatával is! Hiszen az etnikai párt köztudottan a konzervatív oldalon áll, és mandátumszerzése esetén Brüsszelben is ezt az oldalt támogatná a Fidesz–KDNP, valamint a külhoni magyar képviselőkkel egyetemben.

Ezen kívül ez a csoportosulás így együtt erős támasza lehetne a kárpát-medencei összmagyarság érdekvédelmének is.

Brüsszel messzebb van ugyan, mint Pozsony, de tudjuk jól, nap mint nap érezzük a saját bőrünkön, hogy az életünkre milyen nagy hatást gyakorol az Európai Unió!

Ezért kellene végre egy jó nagy ébresztőt fújni, leporolni magunkról az önmarcangolás, félrevezetés és kételkedés porát, és elhinni azt, hogy a Magyar Szövetség politikája nem csupán magyar érdekvédelmet jelent, hanem olyan európai értékek őrzését is, mint nemzet, család, hit és béke.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »