Furcsa okok, amiktől székrekedésünk lehet

Furcsa okok, amiktől székrekedésünk lehet

Sem a komfortérzetünk, sem az egészségünk szempontjából nem túl jó, ha több napon át sem sikerül elvégeznünk a nagydolgunkat. A kellemetlen problémát számos tényező előidézheti.

A menshealth.com több olyan kiváltó okot is összegyűjtött, amelyekről talán elsőre nem is gondolnánk, hogy székrekedéshez vezethetnek – írja a Házipatika.com.

A túlzásba vitt kalciumbevitel lelassíthatja a bélmozgást, illetve a táplálék áthaladását az emésztőrendszeren. Ha túl sokáig van az emésztőrendszerben a táplálék, egyre kevesebb folyadék marad benne, így egyre nehezebbé válik a kiürítése a szervezetből.

Akárcsak a kalcium, a túl sok vas is okozhat székrekedést, szintén azért, mert lelassíthatja a bélmozgást. Éppen ezért a vaspótlással is érdemes óvatosnak lenni – a legjobb, ha csak olyankor alkalmazzuk, amennyiben orvos javasolja, és akkor is mindig betartjuk a pontos, általa ajánlott mennyiséget.

Hírdetés

Általában háromból egy cukorbeteg egyúttal székrekedésben is szenved – derült ki egy 2014-ben Brazíliában elvégzett kutatásból. A cukorbetegek idegei testszerte károsodnak, és amikor ez a károsodás eléri az emésztőrendszert, az lelassítja az emésztést, ezáltal csökkentve a rektális érzékelést, ami székrekedéshez vezethet.

A zsír lassítja a mozgást az emésztőrendszerben, és ha ez ráadásul azzal párosul, hogy túl kevés olyan ételt eszünk, amely a megfelelő emésztéshez szükséges rostot tartalmaz, akkor gyakorlatilag biztos, hogy székrekedésünk lesz. A helyzetet súlyosbíthatja, ha emellett nem iszunk elegendő folyadékot sem.

A krónikus székrekedésben szenvedők csaknem egyharmada egyúttal depressziós is – derült ki egy kutatásból. Az ok az lehet, hogy a depressziósoknak sokszor felborul a megszokott napi rutinja, másképp és máskor esznek, kevesebbet mozognak, továbbá nem is alszanak eleget.

A székelési inger elnyomása, illetve a székletürítés visszatartása könnyen okozhat székrekedést. Ha a bélszakasz utolsó része megtelik, üzenetet küld az agynak, hogy itt az ideje vécére menni. Ha ezt nem tesszük meg, az emésztőrendszer folyamatosan folyadékot von el ebből a részből, ami egyre keményebbé és szárazabbá teszi a székletet.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »