Füleki óvodai körkép a beíratásról

Füleki óvodai körkép a beíratásról

Füleken két vegyes tannyelvű óvoda várja a gyermekeket. A Daxner Utcai Óvodába eddig 30 gyermeket, a Štúr Utcai Óvodába 36 gyermeket írattak be szüleik. Az óvodai felvételi kérelmet a gyermek törvényes képviselőjének május 31-ig van lehetősége benyújtani személyesen vagy elektronikus formában.

A Daxner Utcai Óvodát jelenleg 155 kisgyermek látogatja. Az idei eredmények alapján eddig 30 gyermeket írattak be szüleik az intézménybe, ebből 16 gyermeket a magyar, 14-et pedig a szlovák tagozatra. Idén 43 gyermek búcsúzik az intézménytől, ebből 17-en szlovák, 26-an magyar iskola diákjai lesznek. Így az ő helyükre várják az új ovisokat, ebből még 13 hely betöltetlen.

Varga Danica, igazgató elmondta: eddig nem kellett senkit visszautasítani.

Ez még változhat, hiszen a beíratásnak nincs vége. Előnyben részesítjük az 5 éves gyerekeket, akiknek szeptember 1-től kötelező az óvodalátogatás. Jelenleg 155 ovisunk van nyolc csoportban, ebből négy magyar és négy szlovák tannyelvű

– nyilatkozta az igazgató.

Az intézmény külső felújítását tavaly fejezték be. Hőszigetelték a külső falakat, a tetőt, és új nyílászárókkal helyettesítették a régi ajtókat és ablakokat. Idén az udvar rendbetételére helyezik a hangsúlyt. Néhány új kinti játékelemet már elhelyeztek, amit saját költségvetésből vásárolt az intézmény. De a jövőben is szeretnék új udvari játékokkal bővíteni a játszóteret, amire már nagy szüksége van az óvodának. 

Az óvónők több projektben is részt vesznek. Folyamatban van az Aranyhajszál meseprogram, ami egy nemzetközi projekt. Több intézménnyel együttműködve, a Daxner ovi is részese a programnak. A füleki óvoda palóc mesékkel és sok saját készítésű bábbal színesítette a meseprojekt módszertani anyagának repertoárját.

Fülek másik intézménye a Štúr Utcai Óvoda, mely jelenleg 154 férőhelyet biztosít, ami teljes mértékben kihasznált. A négy magyar csoport jelenlegi létszáma 63, az öt szlovák csoporté pedig 91.

A 2021/2022-es tanévre május 21-ig 36 gyermeket írattak be szüleik. Ebből 17 szülő a magyar tanítási nyelvű, 19 szülő pedig a szlovák tanítási nyelvű csoportot választotta. A beíratás jelenlegi állását tekintve, eddig még egy kérelmet sem kellett visszautasítanom, a fiatalabb korosztály gyermekeit is beleértve

Hírdetés

– tudatta Kecskeméti Helena, igazgatónő, hozzátéve:

előnyben részesülnek a Füleken állandó lakhellyel nyilvántartott gyermekek, akik számára az óvodalátogatás a 2021//2022-es tanévben már kötelező lesz.

Amint még elmondta, 2021. május 21-én a SZK Oktatási, Kulturális és Sportminisztériuma egy felhívást hirdetett, amely szerint támogatási kérelmet lehet benyújtani új óvodai férőhelyek kialakítására azon gyermekek részére, akiknek a 2021/2022-es tanévtől az óvodalátogatás kötelező lesz.

Az óvodai beíratás befejeztével mindkét füleki óvodában pontos információkkal rendelkezünk majd az összes benyújtott kérelem számáról, és amennyiben szükség lesz további férőhelyekre, az óvodák fenntartójával együttműködve benyújtjuk kérelmünket a meghirdetett felhívásra

– részletezte az igazgató.

Az óvoda épülete a 2018/2019-es tanévben lett felújítva, tárgyi és anyagi felszereltsége évről-évre bővül és gazdagodik. A korszerű játékok mellett a képességfejlesztő és ismeretközvetítő eszközök, illetve a mozgásos tevékenységek gyakorlása érdekében sokféle sportszer áll a csoportok rendelkezésére. A pedagógusok munkáját jól felszerelt szertár és könyvtár segíti. Interaktív táblák, digitális segédeszközök, CD-k használata színesíti az óvodai nevelést.

Az óvoda mellett működő SUB SOLE polgári társulás is minden évben hozzájárul a kinti mozgásfejlesztő játékszerek számának bővítéséhez. A 2020/2021-es tanévben két rúgós hintát és egy ringató hintát vásárolt.

Az idei tanévben az óvodapedagógusok két projektbe kapcsolódtak be. A „Logikai olimpia a legkisebbeknek“ elnevezésű projektben 3 magyar tanítási nyelvű csoportból és 2 szlovák tanítási nyelvű csoportból összesen 20, öt éves gyermek vett részt. A gyermekeknek 8 logikai feladatot kellett teljesíteni, melyek tartalma egyszerű logikai gyakorlatok, fogalmak kialakítása, jó emlékezőtehetség, számolás, a finom motorika ellenőrzése volt

– mondta az igazgató.

Idén márciusban sikeres lett a SZK Oktatási, Kulturális és Sportminisztérium által meghirdetett „Okos játszás“ elnevezésű projektre benyújtott kérelmük is.  Ennek köszönhetően az óvoda 1000 euró értékben vásárolhat segédeszközöket és könyveket, melyeket az óvodapedagógusok a különböző oktatási tevékenységeknél tudnak alkalmazni.

Egyelőre két szlovák tanítási nyelvű csoportban alkalmazzák az óvodapedagógusok a „Technikai óvodák“ elnevezésű projektet. Ez elsősorban a gyerekek technika iránti érdeklődésének a felkeltésére, a technikához való hozzáállásuk megalapozására, valamint a technikai gondolkodásuk és kézügyességük fejlesztésére irányul. Fokozatosan megismerik az egyes szerszámokat, megtanulják, mire és hogyan használják őket, elsajátítják a technikai sarokban érvényes, a biztonságra irányuló munkaszabályokat, valamint megtanulják hogyan tartsanak rendet maguk körül

– zárta az igazgató, hozzátéve: a közeljövőben tervezik, hogy a magyar tanítási nyelvű csoportokból is jelentkeznek az óvodapedagógusok a “Játékos technika az óvodai nevelésben“ elnevezésű továbbképzésre, illetve bekapcsolódnak a „Technikai  óvodák“ projektbe.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »