Frontális támadás a banki ügyfelek ellen

Frontális támadás a banki ügyfelek ellen

A szlovákiai banki ügyfeleknek a szokásosnál is nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk az adataik védelmére, az ellenük irányuló csalások száma az elmúlt időszakban ugyanis megsokszorozódott. Mire kellene odafigyelnünk?

A Szlovák Bankszövetség (SBA) alternatív vitarendezési intézete által kiadott figyelmeztetés szerint látványosan megugrott a banki ügyfelek ellen irányuló telefonos és elektronikus csalások száma. „A csalók – a bank vagy egyéb társaság alkalmazottainak kiadva magukat – e-mailben, SMS-ben vagy közvetlen telefonhíváson keresztül próbálják meg rávenni a gyanútlan ügyfeleket a bankszámla- és a kártyaadatok megadására” – nyilatkozta Sylvia Ďatelinková, az SBA jogásza.

Hírdetés

A leggyakoribb átverés az adathalászat, amikor egy internetes csaló oldal egy jól ismert cég hivatalos oldalának láttatja magát, és megpróbál bizonyos személyes adatokat, például azonosítót, jelszót, bankkártyaszámot stb. illetéktelenül megszerezni. Az esetek többségében az érintetteknek ugyan időben sikerül felismerni a veszélyt, így nem történik nagyobb baj, a csalók számára azonban ez így is jó üzletnek számít, hiszen nagyjából minden tizedik ember besétál a csapdájukba, aminek a személyes adatai vagy a pénze látja kárát. „Aki idegen személynek adja ki az elektronikus banki szolgáltatásokkal kapcsolatos kódjait, az megsérti az ezek biztonságát szabályozó szerződéses feltételeket, ilyen esetben pedig az ügyfél a felelős a neki okozott károkért” – figyelmeztet Ďatelinková.

A rossz hír, hogy a csalók egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják meg átverni az áldozataikat. „Nemegyszer nemzetközi cégek, IT-társaságok, futárcégek alkalmazottainak adják ki magukat. Az elmúlt időszakban azonban már a hirdetőportálokon és az utazási portálokon keresztül is támadnak. A módszer csaknem mindig hasonló. A csaló úgy tesz, mint ha érdeklődne a felajánlott áru vagy szolgáltatás iránt, és elküld az áldozatnak egy linket, arra kérve őt, hogy töltse ki a fizetési kártya adatait, amelyre a pénzt elküldheti. Ez egy jól átgondolt csalás, ne hagyjuk magunkat átverni, hiszen sok pénzt veszíthetünk. Épp ezért semmilyen körülmények között ne adjuk meg senkinek sem az elektronikus banki hozzáférésünket, sem a hitelkártyaadatainkat. Aki ugyanis pénzt szeretne átutalni a számlánkra, annak ehhez csak a számlaszámunkra van szüksége” – tette hozzá a Szlovák Bankszövetség jogásza. 

(mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »