Franciaország, 1940: az üzemanyag-ellátás

Franciaország, 1940: az üzemanyag-ellátás

A hadseregek legfontosabb eszköze a fegyverzet. Korszerű fegyverzet nélkül egy hadsereg esélytelen lehet. Viszont a járműveknek a szükséges üzemanyagot is biztosítani kell. Ezzel kapcsolatban van egy tényező az 1940-es franciaországi harcok esetében, ami hadtörténészek szerint jelentős hatással lehetett a hadműveletek lefolyására.

Az 1940-es nyugati hadjárat kimenetelének okára idővel több elmélet is született. Legelőször számbeli fölényre gondoltak a hadtörténészek, de ez idővel megcáfolódott. Manapság már inkább a technikai, kiképzési és légi fölényre gondolnak a mérvadóbb hadtörténészek, plusz a francia hadvezetés hibáira.

Viszont van egy olyan tényező, amit több hadtörténész is leírt, és jelentős hatása lehetett a hadműveletekre: az üzemanyag-ellátás. Üzemanyag nélkül bármelyik harckocsi mozgásra képtelen bunkerré válik. Van olyan hadtörténész, aki szerint a francia harckocsi-veszteségek nagyjából felét ez okozta.

Alább az ezzel kapcsolatos tényezőket vesszük sorra, hogy tisztább képet kapjunk az események lefolyásáról

Harckocsik

Az, hogy az üzemanyag-ellátást hogyan kellett megszervezni, függött attól is, hogy milyen üzemanyagot használtak a járművek. A német harckocsik mind benzinesek voltak. Ezt ugyan utólag kritizálják, de legalább az összes harckocsi ugyanazt az üzemanyagot igényelte, ami az ellátás szempontjából előnyös volt.

A francia harckocsik üzemanyagigénye ezzel szemben nem volt egységesítve. Egy részük benzinnel, egy további részük magasabb oktánszámú repülőbenzinnel, míg egy harmadik részük dízellel működött. Ez önmagában komoly problémát jelenthetett a hadtáp számára.

Felszerelés

Egy további kérdés az volt, hogy a járművek utántöltésére milyen felszerelés állt rendelkezésre. A német harckocsikat hordókból töltötték fel, ami felgyorsította az utántöltési folyamatot. A németek által használt hordókat bármilyen járműre fel lehetett szerelni, ami rugalmasabbá tette a rendszert.

Hírdetés

Az 1940-es nyugati hadjárat előtt a német páncéloshadosztályok által szállított üzemanyag mennyiségét megnövelték 50 ezer literről 75 ezer literre. Ennek a korábbi tapasztalatok voltak az okai.

A francia Char B nehézharckocsikat külön erre a célra kifejlesztett járművekből töltötték fel. Egy utántöltés a francia nehézharckocsik esetében akár egy 40-60 perces művelet is lehetett. Ez nem volt ideális.

A „Drame du rayon d’action”

1940-ben a francia harckocsi-egységekben volt egy olyan jelenség, ami akadályozta azok mobilitását, mégpedig a „Drame du rayon d’action”. Ennek az volt az oka, hogy mivel nem működött jól az ellátás, a francia harckocsi-egységek parancsnokai idegesek lettek attól, hogyha nagyobb távolságot kellett megtenniük, mivel tartottak attól, hogy nem kapnak elég üzemanyagot.

Német logisztika: üzemanyag-zsákmányolás

Ez a téma vita tárgyát képezi a hadtörténészek között, van, aki csak legendának tartja, és van olyan hadtörténész, aki szerint a német hadműveletek tempójához hozzájárult, hogy a német harckocsizók az előrenyomulás során kihasználták a benzinkutakat. Ennek következtében kevésbé kellett várniuk arra, hogy utolérje őket a hadtáp. Ezt alapvetően az tette lehetővé, hogy a német harckocsik egyszerű járműbenzint használtak, amit bármilyen benzinkúton lehetett kapni.

A német harckocsik valószínűleg nemcsak a benzinkutakat tudták hasznosítani, hanem a francia hadsereg által felhalmozott készleteket is. Mivel a német előrenyomulás gyors volt, ezért a franciáknak nem volt idejük arra, hogy felgyújtsák a készleteiket, ami így német hadizsákmánnyá vált.

Hatás

Vannak olyan hadtörténészek, aki szerint a francia harckocsi-veszteségekben meghatározó volt az üzemanyag-ellátás. Viszont a fő forrásként használt mű szerint erre az alakulatok naplóiban nincs bizonyíték.

Az valószínűleg nem volt ideális, hogy nem volt egységesítve a használt üzemanyag típusa. Emellett az üzemanyagnak volt hatása a francia hadműveletekre, mivel a francia parancsnokok aggódtak, hogyha jelentősebb távolságot kellett megtenniük.

Az üzemanyag-ellátás akkora probléma volt a francia haderő számára 1940-ben, hogy a világháború után Franciaországban hadbíróságon foglalkoztak a kérdéssel.

(Olvasónktól)

Források:

https://tanks-encyclopedia.com/ww2/france/char_b1_bis.php
https://www.quartermastersection.com/french/afvs/tanks
http://www.kfzderwehrmacht.de/Homepage_english/Miscellaneous/Fuel_supply/fuel_supply.html
Steven J Zaloga: Duel: Panzer IV vs Char B1 bis
http://ww2talk.com/index.php?threads/panzers-refueling-at-french-petrol-stations.74368/


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »