Forró Krisztián a Markízának: Egy erős V4-re van szükség

Forró Krisztián a Markízának: Egy erős V4-re van szükség

Forró Krisztián elnökjelöltségének részeként a szlovákiai magyar közösség politikai képviseletének szükségességét és a régiók kérdését kívánja hangsúlyozni. Egyelőre nem árulta el, hogy kit támogatna a második fordulóban, amennyiben nem jutna tovább. Személy szerint azonban nem tudja elképzelni, hogy Ivan Korčokra szavazzon – mondta Markíza TV egyik vitaműsorában.

„Mindenekelőtt meg akarjuk mutatni, hogy mi magyarok is Szlovákiában élünk, és az ország részei akarunk lenni.”

– mondta Forró. Jelöltségével teret akar adni a régiókról és a kisebbségi kérdésekről, például a kettős állampolgárságról szóló vitának. Ami az elnöki kompetenciákat illeti, a jogalkotás terén erősítené az elnök jogköreit. Kijelentette, hogy ha az államfőt a polgárok választják, akkor annak erős mandátummal kellene rendelkeznie. Látásmódja szerint az elnök nemcsak megvétózhatná és aláírhatná a törvényeket, hanem a Nemzeti Tanács elé is terjeszthetné azokat.

Hírdetés

Forró szerint az államfőnek közvetítőként kellene fellépnie a koalíció és az ellenzék között. A jelenlegi kormány intézkedéseit és döntéseit nem kommentálta. A büntető törvénykönyv módosításával kapcsolatban, amelynek egy részét az Alkotmánybíróság felfüggesztette, megjegyezte, hogy azt „forró tűvel varrták össze”, és további vitára lenne szükség. Úgy véli, hogy az elnöknek nem volt más választása, mint aláírni a törvényt és az Alkotmánybírósághoz fordulni.

Forró Krisztián elnökként arra törekedne, hogy összekötő kapocs legyen az országok között. Rámutatott, hogy egy erős V4-re van szükség. Egyben sajnálja Petr Fiala cseh miniszterelnök hozzáállását a V4-ek kérdéséhez. Szerinte a V4-országoknak egyes véleménykülönbségek ellenére meg kellene keresniük azokat a pontokat, amelyekben egyetértenek, mert együtt többet érhetnek el.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban megjegyezte, hogy nem ért egyet további fegyverek Ukrajnába küldésével. „A lehető leghamarabb meg kell kezdeni a béketárgyalásokat” – hangsúlyozta. Ukrajna területi integritásával kapcsolatban Forró elmondta, hogy a Kijevnek a béketárgyalásokon kell elmondania, hogy mi elfogadható számára és mi az, ami nem.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »