Fókuszban a népszámlálás, megjelent a Magyar7 legújabb száma

Fókuszban a népszámlálás, megjelent a Magyar7 legújabb száma

Mutassuk meg, valójában mennyien vagyunk! – nyilatkozza a Magyar7 hetilap legújabb számának nagyinterjújában Gyurgyík László szociológus. A Selye János Egyetem oktatójával a napokban elkezdődött szlovákiai népszámlálásról, a nemzeti identitás háttérbe kerüléséről, egy fogyatkozó közösség kilátásairól készített beszélgetést Langschadl Mátyás. Ugyancsak a népszámlálás a témája (Megszámláltattál…) Molnár Judit főszerkesztő vezércikkének, de Száraz Dénest sem hagyja hidegen a felvidéki magyarságot elementárisan érintő kérdés (Egyszerű, mint az egyszeregy).

A népszámlálás egyébként is kiemelt témája a lap legújabb számának, mert Somogyi Szilárd is a cenzus körül az utolsó hetekben zajlott viták hátteréről írt cikket (Az utolsó pillanatban felfedeztük a népszámlálást!), és Kolek Zsolt elemző írása is (Harminc év mérlege: gyorsuló fogyás, szaporodó kérdőjelek) a felvidéki magyarság demográfiai helyzetének történelmi paraboláját rajzolja meg. Popély Gyula történész pedig az első csehszlovák köztársaság két népszámlálásáról közöl rövid tanulmányt (Népösszeírás – államérdekből).

Fel nem tett kérdések a magyar összefogásról címmel olvashatjuk a lapban Pomichal Krisztián írását, Matus Tibor pedig a vakcinamizéria témáját tűzte tollhegyre (Vakcina van demokrata és önkényuralmi) a külpolitikai rovatban. Mit eredményez az OTP Bank szlovákiai megszűnése? – teszi fel a kérdést a gazdasági rovat cikkében Rajkovics Péter, míg Fülöp Antal publicisztikai jegyzetében (Oly korban éltem én…) a „hasbeszélő” demokratákat veszi célkeresztbe.

A tragikus hirtelenséggel elhunyt Huszár László életművét értékeli Lacza Tihamér, akinek egy másik cikkében a legsokoldalúbb magyar muzsikusról, Dohnányi Ernőről olvashatunk.

Hírdetés

 A hetilap régiós rovatában a felvidéki tájak híreit találjuk. Reczai Lilla annak járt utána, hogyan állnak helyt a nehéz járványhelyzetben a munkavállalók a Dunaszerdahelyi járás néhány üzemében. Egy pap, aki beállt Covid-betegeket gyógyítani, testi és lelki értelemben is. Amikor már a papok is sírnak a címe Szomolai Andrea interjújának. Radi Anita a pozsonyi lakáshelyzetről ír, pontosabban arról, hogy az ingatlanárak a járvány ellenére sem csökkennek a szlovák fővárosban. Szintén a lakhatás témája, de már az Ipoly mentéről: Kaszmán Zoltán néhány község igyekezetéről tudósít, hogyan szeretnék otthon tartani a fiatal családokat. Agócs Szvorák Emese a medvesalji Egyházasbástra látogatott Ladóczky Vilmoshoz. Akad-e még felvidéki ember, aki nem ismerné a néprajzi gyűjtőt? A politika által elhanyagolt Bodrogközről nyilatkozik Zsebik Ildikónak egy királyhelmeci lokálpatrióta. Fábián Gergely a Kassa megyében működő kulturális-közművelődési szervezetek vezetőjét, Kupec Mihályt kérdezte, Nagy-Miskó Ildikó pedig Martoson járt, ahol kisebb csodák vannak születőben. A rimaszombati egykori Iparoskör épülete is új köntöst kap végre, tudósít a megye döntéséről Virsinszky Tamás, míg Bokor Klára férfiakat meghazudtoló ügyességgel mászott fel egy kisújfalui leshelyre, ahol a helyi vadászgazdával beszélgetett.

A lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus ezúttal a FODMAP diétával ismerteti meg az olvasókat, amely sok egészségügyi panaszra nyújthat megoldást, míg Baán Szabó Ilona egy hasznos és egészséges salátanövényt mutat be. Kenyeres Oszkár a Hazajárókkal Dalmáciában barangolt, ahol forgatásuk közben egy kisebb incidens érte a stábot. Sztárok, akik vállalják a magyarságukat. Ezzel a címmel olvashatjuk Rajkovics Péter cikkét az Életmód rovatban, míg az Íz-lelőben ötfűszeres csirkefalatok készítéséhez ad tippet Szabó B. Csilla. Vas Gyula autós rovatában egy „nagyágyúval”, a BMW 630d GT gépkocsival ismerkedhetünk meg.

A hetilap sportrovatában egy tehetséges, sikeres sportolót, a Nádszegről származó Gombos Norbertet ismerhetjük meg, aki szeretne a világ legjobb 50 teniszője közé kerülni. Az interjút Ondík Gábor készítette. Rajkovics György írásának témája a DAC idei szereplése, pontosabban az, hogy milyenek a dunaszerdahelyi csapat tavaszi idényben várható esélyei.

Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a heti tv-műsor és a sokak által kedvelt keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján Bodrogszög romtemplomát ismerhetjük meg.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »