Fokozódó feszültség a Szövetségben, Bugár is megszólalt

Fokozódó feszültség a Szövetségben, Bugár is megszólalt

Tovább fokozódik a Szövetségen belüli feszültség, Bugár Béla (Híd-platform) közleményben kifogásolta, hogy az MKP- és az Összefogás-platformok elhatárolódtak Jakab Elemér korábbi hidas parlamenti képviselőtől. A pártelnök, Forró Krisztián sem örül annak, hogy Jakabot az Országos Tanács (OT) tagjává nevezte ki a Híd-platform, az utóbbi szerint viszont nincs titkos feketelista, amelyen mellőzendő nevek szerepelnének.

Bugár a keddi közleményében azt kifogásolta, hogy az egyes platformok képviselői a vitás kérdéseket nem a párton belül oldják meg. Példaként említette, hogy a Szövetségen belül az MKP szervezeti egységét irányító Berényi József előhozakodott a platformrendszer felszámolásával, illetve hogy az MKP- és az Összefogás-platform elhatárolódott Jakab Elemér korábbi hidas parlamenti képviselőtől. A két platform regionális képviselői Jakabnak az országos politika élvonalából való távozását követelték és felszólították, hogy a Szövetség színeiben ne induljon országos vagy megyei választáson. „Az Összefogás platformelnöke toxikus személyekről beszél” – teszi hozzá Bugár, aki kérdésünkre elmondta, nem tud róla, hogy lenne valamiféle informális megállapodás a platformok között arról, hogy azok kiket jelölhetnek a párt országos szerveibe.

A Híd egykori vezetője szerint nem helyes, ha az egyes platformok képviselői egy másik ilyen szervezeti egység tagjait toxikusnak titulálják. Úgy látja, ilyen alapon toxikusak lehetnének más platformok tagjai is. „Akik például a Híd egyes tagjait a NAKA-val fenyegették, mint Mózes Szabolcs. De akár Berényi Józsefet is említhetném, aki korábban jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Híd ellen indított lejárató kampány gyűlöletté fajult” – írja Bugár.

Bugár a Szövetség elnökét, Forró Krisztiánt is bírálta, akinek szerinte a közös párt nevében kellene megnyilvánulnia. „Saját elődpártjával is szembe kell fordulnia, hogy a közös pártot összetartsa. Nos, most nem ezt látjuk” – jelenti ki azzal, hogy a platformok közötti feszültséggel kapcsolatban Forró hallgat, ami csak az ellentétek fokozódását okozhatja. Bugár egyben felszólítja a Híd-platformnak a vezetését, hogy az MKP és az Összefogás részéről a személyi jelölésekre vonatkozó kifogásokat, vagyis a káderezést kérje ki magának. „Az biztos, ha ez a párton belüli, de a választókat terhelő ellentét folytatódni fog, a Szövetség sok voksot fog veszíteni – az enyémet is beleértve” – tette hozzá.

Az MKP és az Összefogás

Hírdetés

Az ügyben megkerestük Berényit, aki elmondta, az MKP-platform meghatározó személyiségei a kassai régióban elképzelhetetlennek tartják, hogy Jakabbal együttműködjenek. „Ezt a véleményüket tiszteletben tartom és támogatom” – nyilatkozta az MKP-platform elnöke arra emlékeztetve, hogy a platform képviselői azt kérték, hogy Jakab ne vállaljon jelöltséget országos vagy megyei szinten és ne vegyen részt a párt országos szerveinek munkájában. Hozzátette, ha Jakab marad, az MKP-platform Kassa megyében szétesik. Szerinte nem folyamatos káderezésről van szó, hanem arról, hogy egy személlyel szemben az adott régió MKP-platformjának összes képviselője emelt kifogást, amit ő nem hagyhat figyelmen kívül. Hozzátette, informális keretek között a Híd-platform korábban úgy nyilatkozott, hogy Jakab egyike azon személyeknek, akiket nem fognak a közös párt országos tisztségeibe jelölni. Bugár kijelentésére, miszerint ő hozzájárult a gyűlöletkampány kialakulásához, Berényi azzal reagált, hogy ellene a Híd évekkel ezelőtt rendőrségi feljelentést tett. „Akkor most ki folytatott gyűlöletkampányt?” – tette hozzá.

A közös pártnak a Bugár közleményében említett alelnöke, Mózes Szabolcs, az Összefogás-platform politikusa az ügyben a Híd korábbi elnökével szemben kritikus hangnemet ütött meg: „Nincs nagy sportértéke egy választók által nyugdíjazott politikai dinoszaurusz kiosztásának, így csak két dolgot emelek ki. Egyrészt bölcs lenne, ha inkább hallgatna, másrészt az elmúlt évek »teljesítménye« után nincs morális joga arra, hogy másokkal kapcsolatban bármilyen kijelentéseket tegyen.” Mózes kiemelte, a párt szerkezeti és egyéb ügyeit a Szövetség arra hivatott fórumain vitatják majd meg. Szerinte a választókat nem érdeklik az ilyen viták. „Aki érdekelt a Szövetség sikerében, nem a nyilvánosság előtt vitatkozik” – tette hozzá. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt, volt-e a platformok között informális megállapodás arra vonatkozóan, hogy kiket lehet delegálni a párt országos testületeibe. Egyébként ahhoz a felszólításhoz, amelyben az MKP Kassa megyei tagjai Jakab országos politikából való távozását követelték, a régióban dolgozó Összefogás-platform tagjai is csatlakoztak.

A Szövetség elnöke, Forró Krisztián Bugár felvetésére, mi szerint pártvezetőként neki akár a saját platformjával, az MKP-val is néha szembe kell helyezkednie, kitérően reagált. Annyit mondott, nem szeretne a sajtón keresztül üzengetni, a vitákat házon belül kell megoldani. Hozzátette, hogy a választók problémáival, így a családok, valamint a vállalkozások támogatásával és a környezetvédelemmel szeretnének foglalkozni. Jakabnak a Szövetség Országos Tanácsába való jelöléséről úgy nyilatkozott, ő személy szerint nem örül annak, hogy a korábbi hidas parlamenti képviselőt delegálták a testületbe. „De tudatosítom, hogy van egy alapszabályunk, amelynek értelmében a platformok saját maguk döntenek a párton belüli tisztségekre állított jelöltekről. Ez minden platform belügye és felelőssége is egyben” – mondta Forró azzal, meglepődve látta, hogy a Híd-platformja nem tudott mást jelölni az OT-be, mint Jakabot. „De nem fogom felszólítani, hogy mondjon le” – zárta a pártelnök.

A Híd-platform

Rigó Konrád, a Híd-platform elnöke az ügy kapcsán lapunknak elmondta, a személyi kérdéseket szerinte is a párton belül kell megbeszélni. „Szeretni egymást nem kell, de ha nem tanuljuk meg tolerálni egymást, akkor nincs jövőnk. Személyi kérdéseket párton belül kell megbeszélni. Mindenkit arra kérek, ezt tartsa tiszteletben” – nyilatkozta. Arra a kérdésünkre, valóban van-e informális megállapodás a platformok között arról, hogy mely személyeket nem delegálják a Szövetség országos testületeibe, úgy válaszolt, nincs titkos feketelista. Majd hangsúlyozta, hogy a parlamenti választásra állított jelölteket jóvá kell hagynia a párt ún. grémiumának, ebben a három platform egyenlő arányban képviselteti magát. Illetve semelyik választáson nem indulhat a Szövetség színeiben olyan jelölt, akit csak az egyik platform támogat. Rigó szerint az Országos Tanács esetében némileg más a helyzet. „Az OT egy belső szerv, aki ezzel a nyilvánosság előtt kezd foglalkozni, az árt a Szövetségnek” – közölte, és hozzátette, az nem előremutató, hogy a 70 fős testület minden tagjáról a közösségi médiában vitázzanak. „Erről házon belül kell beszélni” – jelentette ki.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »