Fogadjuk meg, hogy nem adjuk fel nemzeti önazonosságunkat!

Fogadjuk meg, hogy nem adjuk fel nemzeti önazonosságunkat!

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából gyűlt össze az emlékező közösség Dunaszerdahelyen, október 23-án a diktatúrák áldozatainak emlékművénél, majd Zirig Kristóf káplán szentmisét mutatott be a forradalom és a szabadságharc áldozatainak lelkiüdvéért.

Az október 23-ai főhajtásra és a tiszteletadásra hagyományosan a Városháza mellett felállított emlékműnél gyűlnek össze évről évre az emlékezők. Közöttük a város vezetői, az intézmények és a civil szervezetek képviselői. Így történt ezen a délutánon is.

Karaffa Attila, Dunaszerdahely város alpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd beszédében kiemelte: „Itt az 56-os Hősök emlékére rendezett megemlékezésen fogadjuk meg, hogy nem adjuk fel nemzeti önazonosságunkat, hitünket, kultúránkat, ragaszkodásunkat az egységes magyar nemzethez. Tekintsünk a mellettem álló fiatalokra, a zászlótartóra, tekintsünk a fáklyavivőkre. Ők követnek majd bennünket, de nekünk mindent meg kell tennünk, hogy még száz év múlva is emlékezhessenek 56 hőseire itt Dunaszerdahelyen.”

Dr. Zsigmond Barna Pál miniszterhelyettes, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumából Márai Sándor 1956 adventjében írt mélységesen megrázó, ugyanakkor a dolgok mélyére rávilágító soraival kezdte beszédét. A költészet nyelvét felhasználva mutatott rá a magyar nép lelkületére és a szabadsághoz fűződő viszonyára.

Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták -:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?…
(Márai Sándor: Mennyből az angyal, részlet)

Ám szólt arról is, hogy a lelkület mellett a jövő generációja a mostani tetteket is mérlegelni fogja és nyilvánvalóan a jelenkor értékítéleténél is fontos az elkövetkező generációk megbecsülésének kivívása, ahogy a miniszter is hangsúlyozta:

Hírdetés

„Azt is be kell látnunk, hogy mind az anyaországban, mind pedig a határokon túli közösségekben csak akkor van esélyünk sikereket elérni és a jó úton haladni, ha egységesek vagyunk és nem engedünk teret a közöttünk is rendszeresen felbukkanó széthúzásnak. Csak egységesen, összefogva, mindenkor a nemzeti érdeket szem előtt tartva van esélyünk arra, hogy beleszóljunk a dolgok menetébe. Fontos, hogy a külhoni magyarok mindenkor azt érezhessék, hogy nincsenek magukra hagyva, és függetlenül lakóhelyüktől, állampolgárságuktól ők is az egységes magyar nemzet tagjai.

Magyarország kormányának tagjaként, arról biztosíthatom Önöket, hogy személyemben egy olyan kormányt képviselek, amely nemzetben és Kárpát-medencében gondolkodik és amely nem tesz különbséget marosvásárhelyi, zentai, beregszászi, szegedi, vagy csallóközi magyar között. Ugyanazt valljuk, ami az itt Dunaszerdahelyen is méltán népszerű dal szövegében áll „Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk, Mi egy vérből valók vagyunk” – emelte ki dr. Zsigmond Barna Pál, miniszterhelyettes.

Az emlékműsort követően a forradalom és a szabadságharc áldozatainak lelkiüdvéért a Nagyboldogasszony oltalma alatt álló Szent György-templomban szentmisét mutatott be a dunaszerdahelyi származású Zirig Kristóf káplán, aki a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánián szolgál.

Zirig Kristóf elmondta, mennyire fontos az 56-os hősökre emlékezni: „A hazaszeretet kincse, amely felviláglik szívünkben mindig olyan érték, olyan erő, olyan talentuma az Istennek, amit kibontakoztatni kell szívünkben. Vannak olyan magyar elődjeink, akik erre mutatnak egy szép utat. Ha nem is ugyanazt kell átélni életünkben, amit ők is átéltek, azért ezek a kincsek örök értékűek. Ezért örök érvényűen kell, hogy minket összekapcsoljanak, hogy mi is bátorságot tudjunk meríteni, bár változtak a körülmények, azért most is sokszor ki kell állnunk saját hazánk mellett.”

A kulturális műsorban közreműködtek a Rivalda Színház színészei, az Egészségügyi Középiskola és a Közös Igazgatású Iskola diákjai, valamint a koszorúzási ünnepség lebonyolításában a 10. számú Szent György cserkészcsapat tagjai.

A Szövetség a Közös Célokért társulás nevében Hideghéthy Andrea ügyvezető igazgató rótta le tiszteletét a mártírhalált halt hősök emléke előtt.

(Németh Tímea/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »